Przepis na bulion warzywny
Bulion warzywny to podstawa wielu zup i sosów, dlatego warto się z nim dobrze zaprzyjaźnić!

Opublikowano: 09.07.2013, 16:33
Reklama
Czas przygotowania: 130 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego
- 2 duże dymki
- 1,5 l wody
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 marchew
- natka selera
- kilka pieczarek
- mały kawałek kapusty
- łuski z 1 cebuli
- kilka łodyg pietruszki i tymianku
- liść laurowy
- szczypta soli i pieprzu
Reklama
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną dymkę i smaż przez 2-3 minuty.
- Wlej wodę i włóż do garnka pozostałe składniki. Doprowadź bulion do wrzenia, a gdy to nastąpi, znacznie zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj ok. 2 godziny.
- Przecedź bulion i użyj jako podstawę do zupy lub sosu.
Reklama
Reklama
Reklama