Składniki:
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 3/4 l zakwasu na żur
- 1–2 ząbki czosnku
- 1 łyżka chrzanu
- majeranek
- 15 dag cienkiej, wędzonej kiełbasy
- 100 ml śmietany
- 2 jajka ugotowane na twardo
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Warzywa obierz, zalej ok. 1 l zimnej wody. Zagotuj, dodaj sól i pieprz, gotuj na małym ogniu ok. 25 min.
- Wywar przecedź, wlej do niego zakwas na żur, zagotuj. Dodaj pokrojone ząbki czosnku, starty chrzan, majeranek i kiełbasę. Całość gotuj ok. 10 min na małym ogniu, dopraw do smaku.
- Kiełbasę wyjmij, pokrój w talarki. Zupę zabiel śmietaną. Żurek podawaj z kiełbasą i cząstkami jajka.
Dobry pomysł:
- Zakwas na żur możesz przygotować własnoręcznie. Nastaw go co najmniej 3 dni wcześniej. Szklankę żytniej mąki wsyp do szklanego naczynia. Wymieszaj z 3/4 l przegotowanej, letniej wody. Dodaj kromkę razowego chleba. Przykryj gazą, odstaw na 2–3 dni w ciepłe miejsce. Gotowy żur możesz trzymać w lodówce do 2 tygodni.
- Do gotujących się warzyw warto dodać kilka suszonych grzybów.