Zupa ziemniaczano - porowa z boczkiem

Boczek pokrój w kostkę, po czym w dużym garnku (na odrobinie oleju) wysmaż go na skwarki. Następnie wyjmij i przełóż na bok do miseczki.

Składniki

Jak zrobić zupę ziemniaczano-porową z boczkiem?

  • wędzony boczek - 200 gramów
  • Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr - 2 sztuki
  • ziemniaki - 300 gramów

    Zupa ziemniaczano - porowa z boczkiem

  • por (tylko białe części) - 0.5 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • śmietana 18 % - 200 mililitrów
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • pieprz - 1 szczypta
  • olej słonecznikowy - 20 mililitrów
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 2 sztuki
  • pęczek szczypiorku - 1 sztuka
  • majeranek - 1 szczypta

Sposób przygotowania

Boczek pokrój w kostkę, po czym w dużym garnku (na odrobinie oleju) wysmaż go na skwarki. Następnie wyjmij i przełóż na bok do miseczki.

Cebulę i pora pokrój w kostkę, ziemniaki obierz i pokrój w plastry. Na pozostałym ze smażenia boczku tłuszczu podsmaż cebulę oraz pora. Dodaj ziemniaki i całość zalej 1,5 litrem wody. Dorzuć również przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy i czosnek) oraz 2 kostki Rosołu szlachetnego Knorr.

Zupę gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut - do momentu, gdy ziemniaki będą zupełnie rozgotowane. Następnie zmiksuj ją dokładnie dla uzyskania kremowej konsystencji. Dopraw do smaku majerankiem, odrobiną czarnego pieprzu i soli (jeśli uznasz, że jest taka potrzeba).
Zupę zapraw śmietaną i podawaj ze skwarkami z boczku, posypaną świeżo skrojonym szczypiorkiem.

Przepis zupa ziemniaczano-porowa z boczkiem pochodzi z serwisu przepisy.pl

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)