Składniki
Jak zrobić zupę ziemniaczano-porową z boczkiem?
- wędzony boczek - 200 gramów
- Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr - 2 sztuki
-
ziemniaki - 300 gramów
- por (tylko białe części) - 0.5 sztuki
- cebula - 2 sztuki
- śmietana 18 % - 200 mililitrów
- ząbek czosnku - 3 sztuki
- pieprz - 1 szczypta
- olej słonecznikowy - 20 mililitrów
- liść laurowy - 2 sztuki
- ziele angielskie - 2 sztuki
- pęczek szczypiorku - 1 sztuka
- majeranek - 1 szczypta
Sposób przygotowania
Boczek pokrój w kostkę, po czym w dużym garnku (na odrobinie oleju) wysmaż go na skwarki. Następnie wyjmij i przełóż na bok do miseczki.
Cebulę i pora pokrój w kostkę, ziemniaki obierz i pokrój w plastry. Na pozostałym ze smażenia boczku tłuszczu podsmaż cebulę oraz pora. Dodaj ziemniaki i całość zalej 1,5 litrem wody. Dorzuć również przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy i czosnek) oraz 2 kostki Rosołu szlachetnego Knorr.
Zupę gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut - do momentu, gdy ziemniaki będą zupełnie rozgotowane. Następnie zmiksuj ją dokładnie dla uzyskania kremowej konsystencji. Dopraw do smaku majerankiem, odrobiną czarnego pieprzu i soli (jeśli uznasz, że jest taka potrzeba).
Zupę zapraw śmietaną i podawaj ze skwarkami z boczku, posypaną świeżo skrojonym szczypiorkiem.
Przepis zupa ziemniaczano-porowa z boczkiem pochodzi z serwisu przepisy.pl