Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa zwana inaczej zupą węgierską to sycące, aromatyczne danie, które coraz częściej gości na naszych stołach. Zobaczcie, jak się ją przygotowuje.
/ 29.09.2007 21:36

Zupa gulaszowa zwana inaczej zupą węgierską to sycące, aromatyczne danie, które coraz częściej gości na naszych stołach. Zobaczcie, jak się ją przygotowuje.

Zobacz też: Kuchnia węgierska: Gulasz

Zupa gulaszowa

Fot. Fotolia

Do niedawna zupę gulaszową serwowano ją głównie na weselach, poprawinach i innych rodzinnych imprezach. Obecnie coraz częściej gulaszową gotujemy w domu bez specjalnej okazji. Jak żadna inna zupa, nie wymaga podania drugiego dania (jest bardzo pożywna i sycąca) i co ważne - świetnie rozgrzewa!

Zobaczcie, jak przygotować gulaszową krok po kroku!

Składniki na zupę gulaszową:

  • 1 kg mięsa wieprzowego,
  • 2 marchewki i pietruszki,

     

  • mały seler,
  • por,
  • 2 duże cebule,
  • 4 ziemniaki średniej wielkości,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki smalcu,
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, cukier.

Zupa gulaszowa

fot. Fotolia

Sposób przygotowania zupy gulaszowej:

Mięso kroimy w drobną kostkę, lekko solimy i rumienimy na rozgrzanym smalcu. Zrumienione mięso przekładamy do garnka, a na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy rozdrobnione jarzyny, często mieszając. Podsmażamy cebule i por, gdy się zeszklą przekładamy do garnka, wraz z pozostałym tłuszczem. Zalewamy składniki wodą i gotujemy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż wszystko będzie miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy ziemniaki i dalej gotujemy. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy papryką.

Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA