Kurczak gotowany w rosole

Zamiast gotować rosół na korpusach, wykorzystaj do tego całego kurczaka. Takie danie będzie bardziej pożywne,
/ 21.11.2012 06:47
DRUKUJ PRZEPIS
Kurczak gotowany w rosole Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 150 min
Ilość kalorii: 580 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • duży kurczak
  • 2 porcje włoszczyzny z małym kawałkiem włoskiej kapusty
  • cebula
  • 2–3  liście laurowe
  • 5–6 ziaren ziela angielskiego
  • 8–10 ziaren pieprzu
  • 2–3 gałązki świeżego lubczyku (lub łyżka suszonego)
  • 3–4 gałązki natki pietruszki
  • 1–2  suszone podgrzybki
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 2–3 goździki
  • suszony tymianek i estragon
  • sól
  • 4 torebki ryżu (po 10 dag)
Przygotowanie:
  1. Kurczaka umyj, oczyść, natrzyj tymiankiem i estragonem. Włóż  do garnka i zalej zimną wodą (ok. 2,5 l). Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, pieprz,  obrane ząbki czosnku, umyte grzybki i sól do smaku.
  2. Gotuj 5 minut.  Sitkiem zbierz szumowiny. Włoszczyznę oczyść, pokrój i dodaj do kurczaka. Z cebuli zdejmij zewnętrzne łupiny, opal nad ogniem, naszpikuj goździkami i włóż do garnka. Przykryj, zmniejsz ogień. Gotuj ok. 2 godziny – rosół powinien tylko lekko „mrugać”.
  3. Torebki z ryżem ugotuj w osolonej wodzie, osącz, włóż do rosołu i podgrzej. Rosół z ryżem wlej na ogrzane talerze. Kurczaka podziel na porcje i włóż po kawałku do każdej porcji. Posyp natką.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA