Składniki:
- duży kurczak
- 2 porcje włoszczyzny z małym kawałkiem włoskiej kapusty
- cebula
- 2–3 liście laurowe
- 5–6 ziaren ziela angielskiego
- 8–10 ziaren pieprzu
- 2–3 gałązki świeżego lubczyku (lub łyżka suszonego)
- 3–4 gałązki natki pietruszki
- 1–2 suszone podgrzybki
- 1–2 ząbki czosnku
- 2–3 goździki
- suszony tymianek i estragon
- sól
- 4 torebki ryżu (po 10 dag)
Przygotowanie:
- Kurczaka umyj, oczyść, natrzyj tymiankiem i estragonem. Włóż do garnka i zalej zimną wodą (ok. 2,5 l). Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, pieprz, obrane ząbki czosnku, umyte grzybki i sól do smaku.
- Gotuj 5 minut. Sitkiem zbierz szumowiny. Włoszczyznę oczyść, pokrój i dodaj do kurczaka. Z cebuli zdejmij zewnętrzne łupiny, opal nad ogniem, naszpikuj goździkami i włóż do garnka. Przykryj, zmniejsz ogień. Gotuj ok. 2 godziny – rosół powinien tylko lekko „mrugać”.
- Torebki z ryżem ugotuj w osolonej wodzie, osącz, włóż do rosołu i podgrzej. Rosół z ryżem wlej na ogrzane talerze. Kurczaka podziel na porcje i włóż po kawałku do każdej porcji. Posyp natką.