Fasolowa zupa z mięsem

Gęsta i pyszna!
/ 27.10.2010 07:58
Składniki:
- 50 dag fasoli np. perłowej
- 50 dag wędzonych kości ze schabu
- marchew, pietruszka, seler, 3 ziemniaki
- cebula, czosnek
- ziele angielskie, liść laurowy
- kminek, tymianek, majeranek
- sól, pieprz, ew. maggi

Sposób wykonania:

1. Fasolę namoczyć na noc. Do wody dodać trochę kminku w zależności od upodobań. Następnego dnia ugotować fasolę w wodzie, w której się moczyła.

2. Wędzone kości zalać woda, dodać obrane i pokrojone w kostkę warzywa oraz cebulę, ząbek czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy. Ugotować wywar.

3. Połowę ugotowanej fasoli zemleć, odstawić. Drugą połowę wrzucić do wywaru z kości. Dodać zioła: tymianek, majeranek. Wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, ugotować.

4. Kiedy ziemniaki będą już miękkie dodać zmieloną (lub zmiksowaną) fasolę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi.

Smaczne i szybkie zupy - forum >>
Tagi: zupa, fasola

Redakcja poleca

REKLAMA