chłodnik jabłkowy fot. Adobe Stock

Orzeźwiający chłodnik jabłkowy przygotujesz w niecałe 20 minut! W te upały z pewnoscią nie chcesz siedzieć w kuchni!

Żar leje się z nieba, a ty nie masz pomysłu co zjeść? Przygotuj chłodnik jabłkowy! Użyj sezonowych papierówek!
Sylwia Kazimierczuk / 01.08.2018 10:17
chłodnik jabłkowy fot. Adobe Stock

Chłodnik jabłkowy z kluskami

Składniki:

  • 8 jabłek (antonówki, papierówki lub jonagold)
  • Sok jabłkowy
  • Sok z pomarańczy
  • Opakowanie makaronu typu wstęgi
  • Szczypta cukru
  • Szczypta soli

Jak zrobić chłodnik jabłkowy z kluskami?

1 krok: Jabłka obierz i pokrój w mniejsze kawałki.

2 krok: Do garnka wlej sok jabłkowy i pomarańczowy. Duś w nim jabłka przez 10 minut.

3 krok: Dopraw solą i cukrem. Makaron ugotuj w gotującej wodzie z solą.

4 krok: Podawaj schłodzoną zupę z kawałkami startego jabłka lub cząstkami pomarańczy.

Chłodnik jabłkowy ze śmietanką

Składniki:

  • Ok 10 jabłek dowolnego rodzaju
  • 3 średnie ziemniaki
  • Wywar warzywny
  • Opakowanie śmietanki kremówki (małe)
  • Łyżeczka wędzonej papryki
  • Grzanki z chleba tostowego

Jak zrobić chłodnik jabłkowy ze śmietanką?

1 krok: Jabłka obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Przełóż do garnka.

2 krok: Obierz ziemniaki i ugotuj razem z jabłkami na miękko w wywarze warzywnym.

3 krok: Zmiksuj za pomocą blendera i dopraw śmietanką i papryką wędzoną w proszku.

4 krok: Opcjonalnie przygotuj grzanki z chleba tostowego na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek.

Chłodnik jabłkowy z cynamonem

Składniki:

  • Ok 8-10 średnich jabłek
  • Szczypta cynamonu
  • Sok z pomarańczy lub nektarynek
  • Opakowanie ryżu
  • Śmietana 18%

Jak zrobić chłodnik jabłkowy z cynamonem?

1 krok: Jabłka obierz i pokrój w kawałki. Przełóż do garnka.

2 krok: Gotuj przez około 10 minut w soku pomarańczowym.

3 krok: Całość zmiksuj i połącz z śmietaną. Dopraw cynamonem.

4 krok: Ugotuj ryż i podawaj całość na zimno.

Zobacz też:
Jak przygotować znakomity chłodnik litewski? Sprawdź! Pyszne racuchy z jabłkami! Obłędne w smaku!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/17.09.2018 08:18
Super przepis musze koneicznie wypróbować te chłodniki :)