Chłodnik jabłkowy z kluskami
Składniki:
- 8 jabłek (antonówki, papierówki lub jonagold)
- Sok jabłkowy
- Sok z pomarańczy
- Opakowanie makaronu typu wstęgi
- Szczypta cukru
- Szczypta soli
Jak zrobić chłodnik jabłkowy z kluskami?
1 krok: Jabłka obierz i pokrój w mniejsze kawałki.
2 krok: Do garnka wlej sok jabłkowy i pomarańczowy. Duś w nim jabłka przez 10 minut.
3 krok: Dopraw solą i cukrem. Makaron ugotuj w gotującej wodzie z solą.
4 krok: Podawaj schłodzoną zupę z kawałkami startego jabłka lub cząstkami pomarańczy.
Chłodnik jabłkowy ze śmietanką
Składniki:
- Ok 10 jabłek dowolnego rodzaju
- 3 średnie ziemniaki
- Wywar warzywny
- Opakowanie śmietanki kremówki (małe)
- Łyżeczka wędzonej papryki
- Grzanki z chleba tostowego
Jak zrobić chłodnik jabłkowy ze śmietanką?
1 krok: Jabłka obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Przełóż do garnka.
2 krok: Obierz ziemniaki i ugotuj razem z jabłkami na miękko w wywarze warzywnym.
3 krok: Zmiksuj za pomocą blendera i dopraw śmietanką i papryką wędzoną w proszku.
4 krok: Opcjonalnie przygotuj grzanki z chleba tostowego na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek.
Chłodnik jabłkowy z cynamonem
Składniki:
- Ok 8-10 średnich jabłek
- Szczypta cynamonu
- Sok z pomarańczy lub nektarynek
- Opakowanie ryżu
- Śmietana 18%
Jak zrobić chłodnik jabłkowy z cynamonem?
1 krok: Jabłka obierz i pokrój w kawałki. Przełóż do garnka.
2 krok: Gotuj przez około 10 minut w soku pomarańczowym.
3 krok: Całość zmiksuj i połącz z śmietaną. Dopraw cynamonem.
4 krok: Ugotuj ryż i podawaj całość na zimno.
Zobacz też:
Jak przygotować znakomity chłodnik litewski? Sprawdź! Pyszne racuchy z jabłkami! Obłędne w smaku!