Reklama
Ilość kalorii: 570
Czas przygotowania: 75 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:

Na kruche ciasto:

  • 20 dag mąki pełnoziarnistej
  • 12 dag masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • sól
Reklama

Na farsz:

  • 3 małe pory lub 1 duży
  • 5 dag masła
  • 3 jajka
  • 400 ml śmietanki
  • 30 proc. tłuszczu
  • starta gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Reklama
  1. Masło podgrzej w rondelku lub kuchence mikrofalowej, aby się roztopiło, przestudź. Dodaj je do mąki razem z jajkiem i 1/2 łyżeczki soli. Zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię, schłodź.
  2. Ciasto rozwałkuj na okrągły placek grubości ok. 1/2 cm. Przenieś go na wałku do formy na tartę. Wylep nim dno i boki formy. Spód ponakłuwaj widelcem. Ciasto podpiecz (10 min) w temp. 200 st. C.
  3. Pory oczyść, dokładnie wypłucz, pokrój w talarki. Przesmaż na czubatej łyżce masła. Podlej odrobiną wody, duś na małym ogniu, aż odparuje płyn, a pory będą miękkie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Pory wyłóż na podpieczony spód. Jajka lekko ubij ze śmietanką, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Masą zalej pory. Tartę piecz ok. 25 min w temp. 220 st. C. Posyp wiórkami masła, piecz jeszcze 5 min.
Reklama
Reklama
Reklama