Przygotowanie: 15 min
Porcja: 410 kcal
Składniki na 4 porcje:
- puszka kukurydzy
- 1/2 puszki ananasa
- duży korzeń selera
- 10 dag orzechów włoskich
- 10 dag rodzynek
- 10 dag suszonych śliwek bez pestek
- 2 łyżki posiekanej natki
- kilka gałązek bazylii
- 30 dag żółtego sera
- 2 łyżki majonezu
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- plasterki cytryny do dekoracji
Sposób wykonania:
1. Seler obierz, rozetnij na pół i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Wyjmij, ostudź, a następnie pokrój w drobną kosteczkę.
2. Kukurydzę osącz z zalewy. Rodzynki przepłucz. Śliwki pokrój w paseczki. Orzechy posiekaj. Ser pokrój w maleńką kosteczkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Osącz plasterki ananasa, pokrój w drobną kosteczkę.
3. Kukurydzę wymieszaj z selerem, ananasem i serem. Dodaj śliwki, orzechy i rodzynki.
4. Majonez dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodaj 3/4 posiekanej natki. Sos wymieszaj z sałatką. Posyp pozostałą natką. Udekoruj plasterkami cyrtyny.
5. Sałatkę podawaj jako samodzielne danie. Można do niej dołożyć posiekane jajka ugotowane na twardo oraz połówki jasnych winogron. Dobrze komponuje się też z kurczakiem wędzonym.
Smaczne przepisy na pyszne sałatki - forum >>
Sałatka z kukurydzą i owocami
Jeśli do sałatki dodasz seler ze słoika, nie doprawiaj sosu sokiem z cytryny, ponieważ marynowany seler jest kwaskowaty