Przygotowanie: 30 min
Porcja: 235 kcal
Składniki na 4 porcje:
- opakowanie ryżu do risotto
- szklanka białego wina
- 2 szklanki bulionu
- 1/2 kostki masła
- duża cebula
- 1/2 pęczka natki
- strąk czerwonej papryki
- mała cukinia
- 2 pomidory
- sok z cytryny
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, vegeta
Sposób wykonania:
1. Cebulę posiekaj. Zeszklij w rondlu na połowie masła. Następnie wsyp przepłukany ryż i mieszając, smaż, aż stanie się szklisty. Zalej szklanką wody. Wymieszaj. Przykryj i gotuj, aż pochłonie cały płyn. Następnie dolej szklankę bulionu, po nim wino, a gdy zostanie wchłonięte znów bulion. Kiedy ryż wchłonie płyn, zestaw garnek z ognia, a do ryżu domieszaj resztę masła.
2. Posiekaną w drobną kosteczkę cukinię podsmaż na oleju, dopraw vegetą.
3. Paprykę drobno pokrój. Pomidory podziel na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kosteczkę. Natkę posiekaj.
4. Przestudzony ryż wymieszaj z cukinią, papryką i pomidorami, dodaj natkę. Sałatkę dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podawaj jako samodzielne danie albo jako dodatek do smażonych i grillowanych mięs. Sałatka najlepiej smakuje całkowicie ostudzona, ale można ją podawać
lekko ciepłą.
Smaczne przepisy na pyszne sałatki - forum >>
Ryżowa sałatka z cukinią
Ryż będzie miał ciekawy smak i kolor, jeżeli ugotujesz go z odrobiną kurkumy