Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- pół główki sałaty lodowej
- 8 czarnych oliwek bez pestek
- ogórek
- 5-6 rzodkiewek
- 2 kromki chleba tostowego
- 8 małych kulek sera mozzarella
- 3 łyżki oliwy
- łyżka octu balsamicznego
- łyżeczka musztardy
- 2 łyżki szczypiorku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na sałatkę z oliwkami i rzodkiewkami!
- Liście sałaty umyj, strzepnij wodę, osusz, porwij.
- Warzywa pokrój w plasterki, podobnie oliwki.
- Szczypiorek posiekaj, dodaj do sałaty.
- Z chleba usuń skórkę.
- Miękisz pokrój w kostkę, przesmaż na oleju na złoty kolor.
- Grzanki osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i dodaj do pozostałych składników.
- Wrzuć kulki mozzarelli.
- Oliwę wymieszaj z octem, dopraw pieprzem i musztardą.
- Wymieszaj i odstaw na 3 minuty.
- Polej sosem sałatkę, posyp szczypiorkiem.
Jemy szybko, niedbale, bez zastanawiania się czy to nam służy, czy nie. A przecież posiłek w trakcie dnia może być wartościowym, domowym daniem lub pożywną przekąską. Czy to podczas dużej przerwy w szkole, czy w wolnej chwili w pracy, mamy czas na zjedzenie czegoś zdrowego, świeżego, z kolorowymi warzywami. Więcej przepisów znajdziesz w książce "Zdrowe i domowe. Zabierz posiłek ze sobą"!