Przygotowanie ok. 25 min
Porcja ok. 240 kcal
Przepis na 4 porcje sałatki z botwiny i fety:
- pęczek botwinki
- 10 dag sałaty masłowej
- 8 plasterków szynki dojrzewającej
- 10 dag fety
- 1/3 puszki kukurydzy
Sos winegret:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- łyżka musztardy np. sarepskiej
- łyżeczka octu balsamicznego
- łyżeczka cukru
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób wykonania sałatki z botwiny:
- Wymieszaj wszystkie składniki sosu, dopraw solą i pieprzem i odstaw na kilkanaście minut, aby wszystkie smaki się połączyły.
- Z botwinki odetnij część z buraczkami. Umyj liście, delikatnie osusz ściereczką i posiekaj razem z łodyżkami. Sałatę opłucz, odwiruj z wody, a następne pokrój na wąskie paski. Fetę pokrój w słupki. Plasterki szynki przekrój wzdłuż. Botwinkę wymieszaj z sałatą, polej sosem. Na wierzchu ułóż szynkę, posyp fetą i osączoną z zalewy kukurydzą.