Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 30 dag szpinakowych wstążek
- 10 dag salami
- 10 dag kabanosów
- 5–6 połówek suszonych pomidorów z oliwy
Na sos do sałatki z makaronem:
- 60 ml oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami
- 2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Makaron wsyp do dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Delikatnie zamieszaj, żeby nie przywarł do dna. Do wody możesz wlać 1–2 łyżki oliwy. To zapobiegnie sklejaniu się makaronu podczas gotowania, Doprowadź do wrzenia, a następnie ugotuj al dente.
- Po odcedzeniu osącz na sitku.
- Salami pokrój na paseczki. Kabanosy – na kawałki na jeden kęs. Pomidory osącz z zalewy i pokrój na kawałki. Dodaj do ugotowanego makaronu.
- Przyrządź sos do sałatki z makaronem: oliwę, sos sojowy, miód i roztarty czosnek dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj musztardę. Lekko wymieszaj, żeby ziarna pozostały w całości. Polej sałatkę.