Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 800 g dyni
- 200 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
- 100 g sałat sezonowych
- 8 pomidorów cherry
- 50 g suszonych pomidorów
- 2 łyżki prażonych migdałów
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków bazylii
- łyżka musztardy miodowej
- mała czerwona cebula
- sól morska
- chili
- pieprz cayenne
Przygotowanie:
Zobacz przepis Roberta Sowy na sałatkę z dynią!
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Cebulę drobno pokrój, a bazylię posiekaj.
- Wszystkie składniki sosu winegret dobrze wymieszaj i dopraw do smaku.
- Obraną i pokrojoną w słupki dynię smaż na oliwie około 10 minut, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru.
- Dopraw solą i pieprzem, zalej sokiem pomarańczowym i gotuj do momentu odparowania wody.
- Do miski włóż umytą i oczyszczoną sałatę, pokrojone w ćwiartki pomidory cherry, pokrojone w paski suszone pomidory oraz migdały.
- Wszystkie składniki sałatki delikatnie wymieszaj.
- Ciepłą dynię ułóż na półmisku, udekoruj sałatką i skrop sosem winegret.