Sałatka wielkanocna z jajkiem - przepis Magdy Gessler

Na Wielkanoc i inne okazje!
Weronika Kwaśniak / 14.04.2014 11:42
DRUKUJ PRZEPIS
Sałatka wielkanocna z jajkiem - przepis Magdy Gessler fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 400 g tuńczyka w sosie własnym
  • 2 główki sałaty rzymskiej
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 4 jajka
  • 1 czerwona cebula
  • 5 filetów anchois
  • 50 g kaparów
  • 100 g czarnych drylowanych oliwek

Składniki sosu:


  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 0,5 łyżeczki cukru pudru
  • sól
  • pieprz

Grzanki:


  • 4 kromki pełnoziarnistego chleba
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:

Sprawdź przepis Magdy Gessler na sałatkę wielkanocną z jajkiem!

Przygotowanie sałatki wielkanocnej:

  1. Jajka ugotuj na twardo.
  2. Umytą i osuszoną sałatę porwij na mniejsze kawałki.
  3. Tuńczyka odcedź z zalewy.
  4. Cebulę pokrój w pióra.
  5. Do sałaty dodaj oliwki, kapary, anchois, tuńczyka i cebulę.
  6. Pomidorki pokrój, dodaj do sałatki i wymieszaj.
  7. Całość polej sosem.
  8. Jajka pokrój na ćwiartki i ułóż na sałatce.

Przepis na sos do sałatki:

  1. W miseczce wymieszaj ocet i cukier.
  2. Dodaj musztardę, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Energicznie mieszając, powoli dolewaj oliwę, aż powstanie emulsja.

Przepis na grzanki do sałatki wielkanocnej z jajkiem:

  1. Chleb pokrój w kostkę.
  2. Czosnek obierz i pokrój w talarki.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę z dodatkiem pokrojonego czosnku, dodaj pokrojony chleb.
  4. Smaż, aż grzanki będą złociste.
  5. Grzanki podawaj osobno lub posyp nimi sałatkę.

Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler" (premiera 17 IV)


Sprawdź inne przepisy na sałatki:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA