Kolorowa sałatka z makaronem fussilli i z łososiem

Jeszcze bogatsze danie stworzysz, dodając do sałatki pokrojoną w kostkę fetę
/ 13.10.2011 07:11

Przygotowanie: 25 min

Składniki na 4–6 porcji:

- 30 dag kolorowych świderków (fussilli)
- 20 dag plasterków wędzonego łososia
- 2 pomidory
- pół marynowanej papryki
- 10 dag czarnych oliwek bez pestek
- 2 łyżki posiekanej natki

Na winegret z anchois:
- 60 ml oliwy
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka musztardy
- 1 roztarty filecik anchois
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Makaron wsyp do dużej ilości lekko osolonego wrzątku, delikatnie zamieszaj, żeby nie przywarł do dna. Do wody możesz wlać 1–2 łyżki oliwy. To zapobiegnie sklejaniu się makaronu podczas gotowania. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Po odcedzeniu osącz na sitku.

2. Plasterki łososia pokrój w paseczki. Pomidory umyj i pokrój w drobną kostkę. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Oliwki pokrój w plasterki. Wszystkie składniki przełóż do miski.

3. Przyrządź sos winegret: wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, sosem sojowym oraz musztardą. Dodaj roztarty filecik anchois. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Składniki sałatki wymieszaj z makaronem, polej sosem i posyp posiekaną natką.

Smaczne przepisy na pyszne sałatki - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)