Sałatka z ogórków i papryki bez pasteryzowania
Składniki:
- Kilogram ogórków
- Kilogram papryki czerwonej
- Szklanka octu 10%
- Pół szklanki oleju
- 6 łyżek soli
- 10 łyżek cukru
- 6 liści laurowych
- Ziele angielskie
- Pieprz czarny
- Suszona chili
Jak zrobić sałatkę z ogórków i papryki bez pasteryzowania?
1 krok: Ogórki dokładnie umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Pokrój w paseczki lub plasterki.
2 krok: Paprykę umyj i pokrój. Przełóż wraz z ogórkami do wyparzonych wcześniej słoików. Zalej mieszanką octu, oleju oraz przypraw: ziela angielskiego, liści laurowych, pieprzu i chili.
3 krok: Zakręć porządnie zakrętki i przełóż do góry dnem.
Sałatka z ogórków i papryki w curry na ostro
Składniki:
- 2 kilogramy ogórków
- Kilogram papryki czerwonej
- 5 łyżeczek soli
- 10 łyżek cukru
- Ziele angielskie
- Pieprz czarny
- 2 łyżki przyprawy curry
- 2 łyżki musztardy
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
Jak zrobić sałatkę z ogórków i papryki w curry na ostro?
1 krok: Ogórki umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w paseczki lub plasterki.
2 krok: Paprykę umyj i osusz. Jeżeli chcesz, aby miała łagodniejszy smak, opal skórkę nad palnikiem gazu.
3 krok: Wymieszaj składniki marynaty: musztardę, przyprawę curry, pieprz, ziele angielskie, cukier, olej i sól.
4 krok: Ogórki, paprykę i zalewę wymieszaj dokładnie i przełóż do wyparzonych słoików.
5 krok: Zawekuj przez 15 minut w garnku z gorącą wodą, wyłożonym ręcznikiem bawełnianym lub ściereczką. Sałatka z ogórków jest gotowa po około 2 miesiącach.
Sałatka z ogórków i papryki do słoików
Składniki:
- 3 kilogramy ogórków
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- 10 łyżek cukru
- Szklanka octu 10%
- 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- Ziarenka gorczycy
- Korzeń chrzanu
- Liście wiśni
Jak zrobić sałatkę z ogórków i papryki do słoików?
1 krok: Ogórki umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w paseczki lub plasterki.
2 krok: Paprykę umyj i osusz. Opal skórkę nad palnikiem gazu.
3 krok: Wymieszaj składniki marynaty: pieprz, ziele angielskie, gorczycę, cukier, ocet, olej i sól.
4 krok: Ogórki, paprykę i zalewę wymieszaj dokładnie i przełóż do wyparzonych słoików. Włóż ciasto korzeń chrzanu oraz liście wiśni.
5 krok: Zawekuj przez 15 minut w garnku z gorącą wodą, wyłożonym ręcznikiem bawełnianym lub ściereczką.
Zobacz też:
Przygotuj ogórki konserwowe na zimę! Idealne do obiadu! Masz chęć na ogórki kiszone? Niezawodny przepis!