Klasyczny dodatek do obiadu! Sprawdzony przepis na sałatkę z ogórków i papryki w curry!

Sałatka z ogórków i papryki sprawdzi się do każdego obiadu podczas pory jesiennej i zimowej, Przygotuj już teraz na zapas!
Sylwia Kazimierczuk / 3 miesiące temu
Klasyczny dodatek do obiadu! Sprawdzony przepis na sałatkę z ogórków i papryki w curry! fot. Adobe Stock

Sałatka z ogórków i papryki bez pasteryzowania

Składniki:

  • Kilogram ogórków
  • Kilogram papryki czerwonej
  • Szklanka octu 10%
  • Pół szklanki oleju
  • 6 łyżek soli
  • 10 łyżek cukru
  • 6 liści laurowych
  • Ziele angielskie
  • Pieprz czarny
  • Suszona chili

Jak zrobić sałatkę z ogórków i papryki bez pasteryzowania?

1 krok: Ogórki dokładnie umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Pokrój w paseczki lub plasterki.

2 krok: Paprykę umyj i pokrój. Przełóż wraz z ogórkami do wyparzonych wcześniej słoików. Zalej mieszanką octu, oleju oraz przypraw: ziela angielskiego, liści laurowych, pieprzu i chili.

3 krok: Zakręć porządnie zakrętki i przełóż do góry dnem.

Sałatka z ogórków i papryki w curry na ostro

Składniki:

  • 2 kilogramy ogórków
  • Kilogram papryki czerwonej
  • 5 łyżeczek soli
  • 10 łyżek cukru
  • Ziele angielskie
  • Pieprz czarny
  • 2 łyżki przyprawy curry
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Jak zrobić sałatkę z ogórków i papryki w curry na ostro?

1 krok: Ogórki umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w paseczki lub plasterki.

2 krok: Paprykę umyj i osusz. Jeżeli chcesz, aby miała łagodniejszy smak, opal skórkę nad palnikiem gazu.

3 krok: Wymieszaj składniki marynaty: musztardę, przyprawę curry, pieprz, ziele angielskie, cukier, olej i sól.

4 krok: Ogórki, paprykę i zalewę wymieszaj dokładnie i przełóż do wyparzonych słoików.

5 krok: Zawekuj przez 15 minut w garnku z gorącą wodą, wyłożonym ręcznikiem bawełnianym lub ściereczką. Sałatka z ogórków jest gotowa po około 2 miesiącach.

Sałatka z ogórków i papryki do słoików

Składniki:

  • 3 kilogramy ogórków
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • 10 łyżek cukru
  • Szklanka octu 10%
  • 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • Ziarenka gorczycy
  • Korzeń chrzanu
  • Liście wiśni

Jak zrobić sałatkę z ogórków i papryki do słoików?

1 krok: Ogórki umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w paseczki lub plasterki.

2 krok: Paprykę umyj i osusz. Opal skórkę nad palnikiem gazu.

3 krok: Wymieszaj składniki marynaty: pieprz, ziele angielskie, gorczycę, cukier, ocet, olej i sól.

4 krok: Ogórki, paprykę i zalewę wymieszaj dokładnie i przełóż do wyparzonych słoików. Włóż ciasto korzeń chrzanu oraz liście wiśni.

5 krok: Zawekuj przez 15 minut w garnku z gorącą wodą, wyłożonym ręcznikiem bawełnianym lub ściereczką.

Zobacz też:
Przygotuj ogórki konserwowe na zimę! Idealne do obiadu! Masz chęć na ogórki kiszone? Niezawodny przepis!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)