Kompot gruszkowy z goździkami - przepis i składniki
Kompot gruszkowy z goździkami to idealne orzeźwienie i pobudzenie nawet podczas największych upałów.
Opublikowano: 19.04.2008, 15:09
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 2 kg gruszek,
- 1 litra wody,
- 20 dag cukru,
- 6 goździków,
- sok i skórka z 2 cytryn.
Reklama
Przygotowanie:
- Zetrzeć skórkę z cytryn. Wycisnąć sok z cytryn. Obrać gruszki. Przekroić na pół. Usunąć gniazda nasienne.
- Wymieszać z cukrem, laską wanilii, sokiem z cytryny i goździkami. Zagotować. Do wrzącego soku przełożyć gruszki. Gotować kwadrans.
- Wyjąć wanilię. Rozłożyć gruszki do słoików. Zalać sokiem.
- Zakręcić. Pasteryzować w temp. 90 st. C przez 20 minut. Pasteryzować 20 minut w temperaturze 90C.
Reklama
Reklama
Reklama