Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2 kg gruszek,
  • 1 litra wody,
  • 20 dag cukru,
  • 6 goździków,
  • sok i skórka z 2 cytryn.
Reklama
Przygotowanie:
  1. Zetrzeć skórkę z cytryn. Wycisnąć sok z cytryn. Obrać gruszki. Przekroić na pół. Usunąć gniazda nasienne.
  2. Wymieszać z cukrem, laską wanilii, sokiem z cytryny i goździkami. Zagotować. Do wrzącego soku przełożyć gruszki. Gotować kwadrans.
  3. Wyjąć wanilię. Rozłożyć gruszki do słoików. Zalać sokiem.
  4. Zakręcić. Pasteryzować w temp. 90 st. C przez 20 minut. Pasteryzować 20 minut w temperaturze 90C.
Reklama
Reklama
Reklama