Reklama

Botwinka na zimę przypomni smak lata przez cały rok! Jej przygotowanie nie jest trudne ani pracochłonne. Wystarczy przygotować zalewę z octu, wody, cukru i soli i zalać nią posiekaną botwinkę.

Reklama

Zawekowana botwinka w słoiku świetnie nadaje się do przygotowania zupy z botwinki - wystarczy podgrzać zawartość słoika i doprawić np. śmietanką. Przygotowane marynowane liście buraków na zimę sprawdzą się również jako dodatek do dania głównego - pieczonego schabu lub warzywnych kotletów i ziemniaków. Oto tajniki przygotowania idealnej botwinki na zimę w słoikach.

Spis treści:

  1. Przepis na botwinkę na zimę w słoikach
  2. Zupa z botwiny ze słoika - przepis

Przepis na botwinkę na zimę w słoikach

Poniżej najprostszy przepis na botwinkę na zimę, dzięki której zamkniesz lato w słoiku na cały rok. Możesz do botwinki dodać inne dowolne dodatki smakowe, np. liście wiśni, chrzan, lub kawałki cebuli. Pamiętaj tylko by zachować odpowiednie proporcje zalewy do botwinki w słoiku. Wolisz przepis bez octu? Zamiast niego dodaj sok z cytryny w tej samej ilości.

Skł​adniki:

  • 4 pęczki botwiny,
  • 1 pęczek koperku,
  • 4 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/4 szklanki soli,
  • 1 główka czosnku,
  • kilka listków laurowych,
  • pieprz ziarnisty.

Spo​sób przygotowania:

  1. Do garnka przelej wodę i ocet. Dodaj cukier i sól i zagotuj.
  2. Botwinkę dokładnie wypłucz i pokrój na drobne kawałki albo zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  3. Koperek umyj i drobno posiekaj.
  4. Botwinę połączoną z koperkiem przełóż do wyparzonych słoików razem z obranymi ząbkami czosnku, liśćmi laurowymi i pieprzem.
  5. Zalej botwinkę na zimę wcześniej przygotowaną zalewą, zakręć słoik i pasteryzuj około 30 minut.
fot. Siekana botwinka na zimę do słoików/Adobe Stock, CCat82

Zupa z botwiny ze słoika - przepis

Zupa z botwinki ze słoika, którą latem lub wiosną przygotujesz na zimę, robi się w mig. Wystarczy, że odkręcisz zawekowany słoik z botwiną i dodasz dodatki: wodę, ziemniaki, śmietanę i inne ulubione elementy botwinki. Oto przykładowy przepis, który możesz wykorzystać.

Składniki:

  • słoik marynowanej botwinki (ok. 500 ml),
  • 1 l wody lub bulionu warzywnego,
  • 400 g ziemniaków,
  • 3 cebule szalotki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 300 ml maślanki,
  • 3 jajka,
  • garść świeżego koperku,
  • sól i pierz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Odkręć słoik z botwinką.
  2. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj posiekane szalotki i podsmażaj do zeszklenia.
  3. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i bulion.
  4. Gotuj do zmięknięcia ziemniaków.
  5. Dodaj słoik z marynowaną botwinką i podgotuj chwilę.
  6. Odstaw zupę z gazu i dodaj maślankę, sól, pieprz i siekany koperek.
  7. Podawaj zupę z botwinki ze słoika z gotowanym jajkiem.
fot. Zupa z botwiny ze słoika - przepis/ Adobe Stock, lenakorzh

Treść artykułu opublikowana pierwotnie 16.04.2021 przez Małgorzatę Machnicką.

Reklama

Więcej przepisów na domowe przetwory na zimę:

Reklama
Reklama
Reklama