Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 3 kg fasolki szparagowej
- koper
- ziele angielskie
- listki laurowe
- czosnek
- gorczyca
- łyżka soli
- 6 łyżek cukru
- 1,5 szklanki octu 10%
- 7 szklanek wody
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić marynowaną fasolkę szparagową!
- Fasolkę umyj, odetnij końcówki i gotuj we wrzątku przez 5-6 minut.
- Odcedź zimną wodą.
- Gdy lekko wystygnie, układaj ciasno w słoikach. Najlepiej ustawiać ją pionowo.
- Do każdego słoika dołóż gałązkę kopru, jeden ząbek czosnku, 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego i 4-5 ziarenek gorczycy.
- Składniki zalewy zagotuj.
- Wrzącą zalewą wypełnij słoiki i szybko zakręć. Pasteryzuj przez około 30 minut.