Ajerkoniak - przepis na babciny likier jajeczny na wódce

Ajerkoniak nie jest skomplikowany w przygotowaniu, a sprawdzi się jako deserowy alkohol lub dodatek do deserów i wypieków. Jest słodki i gęsty - doskonale rozgrzewa w zimowe dni. Wódkę możesz zastąpić spirytusem, ale wówczas ajerkoniak będzie mocniejszy i bardziej gęsty.
Edyta Liebert / 01.12.2020 05:13
DRUKUJ PRZEPIS
Ajerkoniak - przepis na babciny likier jajeczny na wódce fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 200 g cukru,
  • 8 żółtek,
  • 300 ml wódki,
  • 100 ml brandy,
  • 250 słodzonego mleka skondensowanego.
Przygotowanie:

Ajerkoniak to przysłowiowa kropka nad i świątecznych spotkań. Podobnie jak egghog czy advocaat, ajerkoniak powstaje z żółtek - to np. świetny pomysł na ich wykorzystanie po zrobieniu bezy (są do niej potrzebne same białka).

  1. W dużej misie utrzyj żółtka z cukrem na ajerkoniak.
  2. Do jajek i cukru lej cienkim strumieniem, cały czas ucierając, mleko skondensowane. Mieszaj, aż składniki likieru jajecznego się połączą.
  3. Następnie do masy wlej wódkę i brandy - stopniowo, również cienkim strumieniem obserwując, jak zachowuje się likier jajeczny. Nie przerywaj mieszania.
  4. Gdy na wierzchu pojawi się piana, zbierz ją, a następnie przelej domowy ajerkoniak do butelki. 

Artykuł pierwotnie opublikowany 25.08.2008 na zlecenie Edipresse.

Przepisy na domowe alkohole: Likier pomarańczowo-kawowyZdrowa i aromatyczna orzechówkaNalewka mandarynkowa na spirytusie

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA