Nalewka cytrynowa fot. Adobe Stock, Oksana_S

Nalewka cytrynowa - 3 przepisy na cytrynówkę

Nalewka cytrynowa to jeden z najprostszych i najszybszych do przygotowania domowych trunków. Do jej przyrządzenia wykorzystaj zarówno sok z cytryn, jak i ich skórkę.
Małgorzata Machnicka / 08.06.2021 10:35
Nalewka cytrynowa fot. Adobe Stock, Oksana_S

Nalewka cytrynowa ma orzeźwiający, nieco kwaśny smak i piękny, słoneczny kolor. Jej aromat warto jest wzbogacić korzennymi przyprawami - cynamonem, goździkami lub imbirem.

Spis treści:

  1. Nalewka cytrynowa na spirytusie
  2. Nalewka cytrynowa z miodem
  3. Nalewka cytrynowa na wódce

Przepis na nalewkę cytrynową na spirytusie

Składniki:

  • 700 ml spirytusu,
  • 1 szklanka soku z cytryny,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 szklanka cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Cytryny sparz wrzątkiem, przekrój na pół i wyciśnij z nich sok - dwie z nich obierz ze skórki i pokrój w kostkę. 
  2. Do garnka przełóż skórki z dwóch cytryny, cytryny i sok. Dodaj wodę i cukier. Zagotuj całość i gotuj 5 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści. 
  3. Wystudź całość, przelej do słoja i wlej spirytus. Odstaw na 2-3 dni. Po tym czasie odcedź przez sito i rozlej do butelek.
  4. Odstaw na 2 miesiące do leżakowania.

Przepis na nalewkę cytrynową z miodem

Składniki:

  • 1 szklanka soku z cytryny,
  • 4 goździki,
  • 1 szklanka miodu,
  • 500 ml spirytusu,
  • 500 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Cytryny wyszoruj. Z połowy cytryn odkrój żółtą skórkę.
  2. Przełóż do słoja, zalej spirytusem i odstaw na kilka godzin.
  3. Z cytryn wyciśnij sok i wlej do garnka. Dodaj miód, wodę i zagotuj aż do momentu całkowitego wymieszania składników. Przecedź przez sito wyłożone gazą.
  4. Odcedź spirytus od cytrynowych skórek i wymieszaj razem z syropem cytrynowym. Rozlej całość do butelek.
  5. Nalewkę cytrynową odstaw na 2-3 miesiące do leżakowania.

przepis na nalewkę cytrynową
fot. Nalewka cytrynowa/Adobe Stock, 5ph

Przepis na nalewkę cytrynową na wódce

Składniki:

  • 12 cytryn
  • 1 litr wódki,
  • 1 szklanka wody.
  • 1 szklanka cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania syropu: zagotuj wodę razem z cukrem i poczekaj aż się całkowicie rozpuści.
  2. Ze wszystkich cytryn wyciśnij sok - z połowy cytryn zetrzyj skórkę. Wszystko przełóż do słoja. Zalej syropem, alkoholem i odstaw na 2 dni.
  3. Po tym czasie przecedź przez sito i rozlej do butelek.
  4. Nalewka cytrynowa powinna dojrzewać przez 2-3 tygodnie, aby nabrać pełnego aromatu i mocy. 

Więcej przepisów na nalewki:

Nalewka z żurawiny - 3 przepisy na żurawinówkę
Nalewka z żurawiny - 3 przepisy na żurawinówkę
Nalewka z żurawiny może być przygotowywana z dodatkiem cukru lub ulubionego miodu. Dla podkreślenia smaku możesz również dodać do niej laskę wanilii albo cynamonu.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu – czy jest trująca? Jak ją zrobić, by nie szkodziła?
Nalewka z kwiatów czarnego bzu – czy jest trująca? Jak ją zrobić, by nie szkodziła?
Nalewka z kwiatów czarnego bzu jest od dawna stosowana w fitoterapii. Może mieć jednak właściwości trujące, a przez to powodować nudności, wymioty i ból brzucha. Przy odpowiednim przygotowaniu, czarny bez nie powinien jednak szkodzić.
Nalewka z rabarbaru - 3 sprawdzone przepisy na rabarbarówkę
Nalewka z rabarbaru - 3 sprawdzone przepisy na rabarbarówkę
Nalewka z rabarbaru ma piękny, głęboki różowy kolor i przyjemny, słodko-kwaśny smak. Można spożywać ją samodzielnie albo dodać do drinków np. na bazie prosecco.
Nalewka z pomarańczy - przepisy na wódce i spirytusie
Nalewka z pomarańczy - przepisy na wódce i spirytusie
Do przygotowania nalewki z pomarańczy potrzebujesz około 2 kilogramów owoców, litr spirytusu i szklankę miodu. Ten domowy trunek będzie gotowy już po 2 tygodniach leżakowania.
Przetwory z gruszek - przepisy na dżemy, nalewki, musy i gruszki w occie
Przetwory z gruszek - przepisy na dżemy, nalewki, musy i gruszki w occie
Przetwory z gruszek zrobisz z Klapsy, Lukasówki lub Konferencji. Obierz owoce ze skórki, pokrój i duś w garnku na dżemy i musy albo przełóż do słoja, zalej alkoholem i zrób pyszne nalewki na zimę.
Nalewka z derenia - najlepsze przepisy na dereniówkę na wódce i spirytusie
Nalewka z derenia - najlepsze przepisy na dereniówkę na wódce i spirytusie
Nalewka z derenia łagodzi dolegliwości żołądkowe i trawienne. Do jej przygotowania wybieraj dojrzałe, mocno czerwone owoce.
Przetwory z wiśni - przepisy na kompot, dżem, konfiturę, nalewkę i sok z wiśni
Przetwory z wiśni - przepisy na kompot, dżem, konfiturę, nalewkę i sok z wiśni
Przetwory z wiśni samodzielnie przygotowane latem, w najmroźniejsze miesiące potrafią przypomnieć smak wakacji. Do ich przygotowania wybieraj jędrne, czerwone owoce.
Nalewka z czeremchy - prosty przepis na pyszną czeremchówkę
Nalewka z czeremchy - prosty przepis na pyszną czeremchówkę
Nalewka z czeremchy ma piękny, głęboki kolor i zdecydowany aromat. Do jej przygotowania potrzebujesz dwóch kilogramów owoców, kilogram cukru i litr spirytusu.
Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek
Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek
Nalewka z mirabelek będzie pyszna, jeśli wykonasz ją z dojrzałych śliwek. Na 1 kg śliwek mirabelek przypada 0,7 l wódki, 0,5 l spirytusu, 350 g cukru i 350 ml wody.
Morwa czarna - przepis na nalewkę, wartości odżywcze, właściwości
Morwa czarna - przepis na nalewkę, wartości odżywcze, właściwości
Morwa czarna jest polecana przy infekcjach, anemii, a także problemach z trawieniem. Można z niej przygotować smaczną nalewkę, która ma korzystny wpływ na zdrowie.