Reklama

Nalewka cytrynowa ma orzeźwiający, nieco kwaśny smak i piękny, słoneczny kolor. Jej aromat warto jest wzbogacić korzennymi przyprawami - cynamonem, goździkami lub imbirem. Możliwości jest sporo, a sama cytrynówka jest niezwykle łatwa w przygotowaniu.

Reklama

Spis treści:

  1. Nalewka cytrynowa na spirytusie
  2. Nalewka cytrynowa z miodem
  3. Nalewka cytrynowa na wódce

Przepis na cytrynówkę na spirytusie

Nalewka cytrynowa na bazie spirytusu to najszybszy sposób na przygotowanie tego pysznego trunku. W połączeniu z sokiem, listkami mięty i świeżymi owocami stworzy idealny drink na lato.

Składniki:

  • 700 ml spirytusu,
  • 8 cytryn,
  • 1 szklanka soku z cytryny,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 szklanka cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Cytryny sparz wrzątkiem. Dwie z nich obierz ze skórki i pokrój w kostkę, a pozostałe przekrój na pół i wyciśnij z nich tyle soku, ile zdołasz
  2. Do garnka przełóż skórki z dwóch cytryny, pokrojone cytryny oraz sok. Dodaj wodę i cukier. Doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  3. Wystudź całość, przelej do słoja i wlej spirytus. Odstaw na 2-3 dni. Po tym czasie odcedź przez sito i rozlej do butelek.
  4. Odstaw na 2 miesiące do leżakowania.
fot. Nalewka cytrynowa na spirytusie: przepis/Adobe Stock, Aleksandra

Przepis na nalewkę cytrynową z miodem

Cytrynówka z dodatkiem miodu jest łagodniejsza w smaku i świetnie sprawdza się jako dodatek do drinków czy baza nalewek na spirytusie. Dodatkowy korzenny aromat uzyskasz dzięki subtelnemu dodatkowi goździków.

Składniki:

  • 1 szklanka soku z cytryny,
  • 8 cytryn,
  • 4 goździki,
  • 1 szklanka miodu,
  • 500 ml spirytusu,
  • 500 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Cytryny dokładnie wyszoruj, a następnie z połowy z nich odkrój żółtą skórkę.
  2. Przełóż obrane skórki do słoja, zalej spirytusem i odstaw na kilka godzin.
  3. Z cytryn wyciśnij sok i wlej do garnka. Dodaj miód, wodę i zagotuj aż do momentu całkowitego wymieszania składników.
  4. Przecedź całość przez sito wyłożone gazą.
  5. Odcedź spirytus od cytrynowych skórek i wymieszaj razem z syropem cytrynowym. Rozlej całość do butelek.
  6. Nalewkę cytrynową odstaw na 2-3 miesiące do leżakowania.
fot. Nalewka cytrynowa/Adobe Stock, 5ph

Przepis na nalewkę cytrynową na wódce

Pyszną cytrynówkę możesz przygotować także na bazie wódki. Musi ona co prawda leżakować ok. 2-3 tygodnie, aby w spokoju dojrzała, ale jej smak jest niezwykły i doskonale pasuje do rodzinnych spotkań. Gotowa nalewka będzie też pysznym prezentem dla bliskiej osoby.

Składniki:

  • 12 cytryn
  • 1 litr wódki,
  • 1 szklanka wody.
  • 1 szklanka cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania syropu: zagotuj wodę razem z cukrem i poczekaj, aż się całkowicie rozpuści.
  2. Z połowy cytryn obierz skórkę, a potem ze wszystkich wyciśnij sok.
  3. Wszystko przełóż do czystego, wyparzonego słoja. Zalej syropem, alkoholem i odstaw na 2 dni.
  4. Po tym czasie przecedź przez sito i rozlej do butelek.
  5. Nalewka cytrynowa powinna dojrzewać przez 2-3 tygodnie, aby nabrać pełnego aromatu i mocy.
fot. Cytrynówka na wódce/Adobe Stock, Brent Hofacker

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 08.06.2021.

Reklama

Zobacz też inne przepisy na domowe alkohole:

Reklama
Reklama
Reklama