3 pomysły na cytrynówkę, czyli pyszną nalewkę cytrynową na bazie spirytusu lub wódki
Nalewka cytrynowa, inaczej cytrynówka, to jeden z najprostszych i najszybszych do przygotowania domowych trunków. Zrobisz ją na wódce lub spirytusie, z dodatkiem soku oraz skórki cytrynowej. Możesz wykorzystać także miód. Zobacz te 3 orzeźwiające przepisy na pyszną cytrynówkę w kilka chwil.

Nalewka cytrynowa ma orzeźwiający, nieco kwaśny smak i piękny, słoneczny kolor. Jej aromat warto jest wzbogacić korzennymi przyprawami - cynamonem, goździkami lub imbirem. Możliwości jest sporo, a sama cytrynówka jest niezwykle łatwa w przygotowaniu.
Spis treści:
Przepis na cytrynówkę na spirytusie
Nalewka cytrynowa na bazie spirytusu to najszybszy sposób na przygotowanie tego pysznego trunku. W połączeniu z sokiem, listkami mięty i świeżymi owocami stworzy idealny drink na lato.
Składniki:
- 700 ml spirytusu,
- 8 cytryn,
- 1 szklanka soku z cytryny,
- 2 szklanki wody,
- 1 szklanka cukru.
Sposób przygotowania:
- Cytryny sparz wrzątkiem. Dwie z nich obierz ze skórki i pokrój w kostkę, a pozostałe przekrój na pół i wyciśnij z nich tyle soku, ile zdołasz
- Do garnka przełóż skórki z dwóch cytryny, pokrojone cytryny oraz sok. Dodaj wodę i cukier. Doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Wystudź całość, przelej do słoja i wlej spirytus. Odstaw na 2-3 dni. Po tym czasie odcedź przez sito i rozlej do butelek.
- Odstaw na 2 miesiące do leżakowania.

Przepis na nalewkę cytrynową z miodem
Cytrynówka z dodatkiem miodu jest łagodniejsza w smaku i świetnie sprawdza się jako dodatek do drinków czy baza nalewek na spirytusie. Dodatkowy korzenny aromat uzyskasz dzięki subtelnemu dodatkowi goździków.
Składniki:
- 1 szklanka soku z cytryny,
- 8 cytryn,
- 4 goździki,
- 1 szklanka miodu,
- 500 ml spirytusu,
- 500 ml wody.
Sposób przygotowania:
- Cytryny dokładnie wyszoruj, a następnie z połowy z nich odkrój żółtą skórkę.
- Przełóż obrane skórki do słoja, zalej spirytusem i odstaw na kilka godzin.
- Z cytryn wyciśnij sok i wlej do garnka. Dodaj miód, wodę i zagotuj aż do momentu całkowitego wymieszania składników.
- Przecedź całość przez sito wyłożone gazą.
- Odcedź spirytus od cytrynowych skórek i wymieszaj razem z syropem cytrynowym. Rozlej całość do butelek.
- Nalewkę cytrynową odstaw na 2-3 miesiące do leżakowania.

Przepis na nalewkę cytrynową na wódce
Pyszną cytrynówkę możesz przygotować także na bazie wódki. Musi ona co prawda leżakować ok. 2-3 tygodnie, aby w spokoju dojrzała, ale jej smak jest niezwykły i doskonale pasuje do rodzinnych spotkań. Gotowa nalewka będzie też pysznym prezentem dla bliskiej osoby.
Składniki:
- 12 cytryn
- 1 litr wódki,
- 1 szklanka wody.
- 1 szklanka cukru.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania syropu: zagotuj wodę razem z cukrem i poczekaj, aż się całkowicie rozpuści.
- Z połowy cytryn obierz skórkę, a potem ze wszystkich wyciśnij sok.
- Wszystko przełóż do czystego, wyparzonego słoja. Zalej syropem, alkoholem i odstaw na 2 dni.
- Po tym czasie przecedź przez sito i rozlej do butelek.
- Nalewka cytrynowa powinna dojrzewać przez 2-3 tygodnie, aby nabrać pełnego aromatu i mocy.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 08.06.2021.
Zobacz też inne przepisy na domowe alkohole: