3 pomysły na cytrynówkę, czyli pyszną nalewkę cytrynową na bazie spirytusu lub wódki
fot. Adobe Stock, Oksana_S
Nalewka cytrynowa, inaczej cytrynówka, to jeden z najprostszych i najszybszych do przygotowania domowych trunków. Zrobisz ją na wódce lub spirytusie, z dodatkiem soku oraz skórki cytrynowej. Możesz wykorzystać także miód. Zobacz te 3 orzeźwiające przepisy na pyszną cytrynówkę w kilka chwil.
Nalewka cytrynowa ma orzeźwiający, nieco kwaśny smak i piękny, słoneczny kolor. Jej aromat warto jest wzbogacić korzennymi przyprawami - cynamonem, goździkami lub imbirem. Możliwości jest sporo, a sama cytrynówka jest niezwykle łatwa w przygotowaniu.
Nalewka cytrynowa na bazie spirytusu to najszybszy sposób na przygotowanie tego pysznego trunku. W połączeniu z sokiem, listkami mięty i świeżymi owocami stworzy idealny drink na lato.
Składniki:
700 ml spirytusu,
8 cytryn,
1 szklanka soku z cytryny,
2 szklanki wody,
1 szklanka cukru.
Sposób przygotowania:
Cytryny sparz wrzątkiem. Dwie z nich obierz ze skórki i pokrój w kostkę, a pozostałe przekrój na pół i wyciśnij z nich tyle soku, ile zdołasz
Do garnka przełóż skórki z dwóch cytryny, pokrojone cytryny oraz sok. Dodaj wodę i cukier. Doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Wystudź całość, przelej do słoja i wlej spirytus. Odstaw na 2-3 dni. Po tym czasie odcedź przez sito i rozlej do butelek.
Odstaw na 2 miesiące do leżakowania.
fot. Nalewka cytrynowa na spirytusie: przepis/Adobe Stock, Aleksandra
Cytrynówka z dodatkiem miodu jest łagodniejsza w smaku i świetnie sprawdza się jako dodatek do drinków czy baza nalewek na spirytusie. Dodatkowy korzenny aromat uzyskasz dzięki subtelnemu dodatkowi goździków.
Składniki:
1 szklanka soku z cytryny,
8 cytryn,
4 goździki,
1 szklanka miodu,
500 ml spirytusu,
500 ml wody.
Sposób przygotowania:
Cytryny dokładnie wyszoruj, a następnie z połowy z nich odkrój żółtą skórkę.
Przełóż obrane skórki do słoja, zalej spirytusem i odstaw na kilka godzin.
Z cytryn wyciśnij sok i wlej do garnka. Dodaj miód, wodę i zagotuj aż do momentu całkowitego wymieszania składników.
Przecedź całość przez sito wyłożone gazą.
Odcedź spirytus od cytrynowych skórek i wymieszaj razem z syropem cytrynowym. Rozlej całość do butelek.
Nalewkę cytrynową odstaw na 2-3 miesiące do leżakowania.
Pyszną cytrynówkę możesz przygotować także na bazie wódki. Musi ona co prawda leżakować ok. 2-3 tygodnie, aby w spokoju dojrzała, ale jej smak jest niezwykły i doskonale pasuje do rodzinnych spotkań. Gotowa nalewka będzie też pysznym prezentem dla bliskiej osoby.
Składniki:
12 cytryn
1 litr wódki,
1 szklanka wody.
1 szklanka cukru.
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania syropu: zagotuj wodę razem z cukrem i poczekaj, aż się całkowicie rozpuści.
Z połowy cytryn obierz skórkę, a potem ze wszystkich wyciśnij sok.
Wszystko przełóż do czystego, wyparzonego słoja. Zalej syropem, alkoholem i odstaw na 2 dni.
Po tym czasie przecedź przez sito i rozlej do butelek.
Nalewka cytrynowa powinna dojrzewać przez 2-3 tygodnie, aby nabrać pełnego aromatu i mocy.
fot. Cytrynówka na wódce/Adobe Stock, Brent Hofacker
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 08.06.2021.
Nalewka z mniszka lekarskiego działa odtruwająco na organizm, poprawia pracę układu trawiennego, wątroby, dróg żółciowych oraz nerek, wspomaga też odporność i jest polecana przy przeziębieniach. Przygotowanie nalewki z mniszka lekarskiego jest bardzo proste. Można wykorzystać do niej kwiaty mniszka, zbierane w maju, lub korzenie rośliny, zbierane jesienią. Dowiedz się, na co pomaga picie nalewki z mniszka lekarskiego, jakie są możliwe skutki uboczne oraz przeciwwskazania do jej stosowania.
Nalewka z mandarynek idealnie smakuje w towarzystwie deserów, ale doskonale pasuje także do dań mięsnych oraz lekkich sałatek czy przekąsek. Do wykonania nalewki mandarynkowej potrzebujesz tylko czterech składników: mandarynek, cukru, wody i spirytusu. Jest słodka i aromatyczna, znakomicie smakuje zimą.
Nalewka z pomarańczy to pyszny trunek, który idealnie sprawdzi się o każdej porze roku. Wiosną i latem podawaj ją z lodem i świeżą miętą, natomiast jesienią i zimą dodaj goździki, cynamon oraz wanilię. Możesz także przygotować nalewkę pomarańczową z dodatkiem kawy. Oto pyszne i aromatyczne przepisy na rozgrzewający trunek.
Nalewka z muchomora czerwonego zyskuje na popularności jako środek na różne dolegliwości zdrowotne. Zwolennicy tej metody stosują nalewkę z muchomora na problemy skórne, bóle głowy, bezsenność i depresję. Lekarze alarmują, że taki sposób samoleczenia jest niebezpieczny, może powodować uszkodzenie ośrodkowego układu nerwowego, psychozy i inne skutki uboczne.
Nalewka z pigwy siostry Anastazji to pyszny i słodki trunek, który doskonale rozgrzewa w jesienne i zimowe wieczory. Możesz ją pić bez niczego albo traktować jako dodatek do herbaty. Pigwa ze względu na swój smak idealnie się sprawdzi jako baza procentowych trunków. Do przygotowania nalewki potrzebujesz tylko kilku składników.
Nalewka z kasztanów to tradycyjny lek na bóle stawów, obrzęki i uczucie ciężkości nóg. Wzmacnia naczynia krwionośne i wspomaga przepływ krwi. Nalewkę z kasztanów stosuje się przede wszystkim do nacierania, ale można ją też pić. Nie każdy może przyjmować nalewkę z kasztanów. Sprawdź, jak ją przygotować i na co uważać.
Nalewka z czeremchy, czyli czeremchówka, ma piękny, głęboki kolor i zdecydowany, a jednocześnie orzeźwiający aromat. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie dwóch kilogramów owoców, kilogram cukru i litr spirytusu. Właściwości czeremchy sprawiają, że gotowa nalewka jest nie tylko pyszna, ale także zdrowa.
Nalewka z płatków róży pysznie smakuje i sprawdza się idealnie jako dodatek do ciast i deserów. Jej intensywność oraz moc możesz dowolnie modyfikować, dodając więcej lub mniej płatków oraz wody. Najlepiej sprawdzą się płatki róży pomarszczonej - rosa rugosa. Zobacz, jak zrobić nalewkę różaną.
Nalewka z pokrzywy to pyszny sposób na zachowanie zdrowia, ale także na poprawienie urody. Można ją pić, ale także stosować na skórę czy włosy. Świetnie radzi sobie z ich wypadaniem, a także pomaga łagodzić zmiany trądzikowe. Zobacz, jak przygotować idealną nalewkę z pokrzywy, wykorzystując tylko kilka składników.
Nalewka z czosnku niedźwiedziego jest łatwa w przygotowaniu, a jej lecznicze właściwości pozwalają wesprzeć pracę całego organizmu. Już jeden kieliszek pomaga poprawić kondycję układu krążenia, żołądka oraz wzmocnić odporność. To idealny trunek w okresie jesienno-zimowym, a także wczesną wiosną. Zobacz, jak zrobić nalewkę z czosnku niedźwiedziego.
Nalewka z soku z brzozy to alkoholowy napój, który pozwala przechować sok z brzozy na zimę. Nalewkę z wodą brzozową możesz zrobić na miodzie, z cukrem, lub nie dodawać do niej żadnej substancji słodzącej dla bardziej naturalnego smaku. Sok z brzozy z alkoholem możesz wzmocnić dodatkiem przypraw: cynamonu, imbiru, kardamonu, a nawet suszonej lawendy.
Nalewka z imbiru, czyli imbirówka, to pyszny, rozgrzewający, lekko ostry w smaku trunek. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty ale także szybki szot w zimowe, chłodne wieczory. Nalewka może pomóc w przypadku bólu gardła oraz ogólnego rozbicia spowodowanego sezonowymi infekcjami. Zobacz, jak ją zrobić.
Nalewka z granatu to szybki i prosty w przygotowaniu napój alkoholowy. Nie wymaga długiego leżakowania między kolejnymi etapami tworzenia. Wspaniale smakuje, łącząc słodkie i kwaśne aromaty. Orzeźwia i przyjemnie rozgrzewa, dzięki czemu idealnie sprawdzi się podczas towarzyskich spotkań. Może być także dobrym prezentem.
Orzechówka może być przygotowana z niemal każdego rodzaju orzechów. Najlepiej sprawdzają się te włoskie i laskowe. Nalewka z orzechów laskowych jest gęsta, słodka i idealnie rozgrzewa w chłodne, zimowe wieczory. Przygotujesz ją szybko i bez specjalnych narzędzi. Zobacz, jakie to proste.
Idealnie orzeźwiające jesienne nalewki przygotujesz m.in. z gruszek i śliwek, ale także z pigwy i aronii - królowej jesiennych przetworów. Nalewka będzie świetnie smakować podczas wieczornych spotkań z bliskimi, imprez rodzinnych, ale będzie także doskonałym prezentem. Zobacz, jak przygotować jesienne nalewki.
Nalewka z kurek (tzw. kurkówka) nie jest zbyt popularna, a mogłaby być, ponieważ ma wiele prozdrowotnych właściwości. Polecana jest przede wszystkim jako środek na robaki (środek przeciwpasożytniczy). Nalewka z kurek może też dostarczać organizmowi witamin oraz składników działających przeciwzapalnie.
Nalewka jest jedną z najpopularniejszych mieszanek z bursztynu, polecaną na różne stany zapalne, infekcje dróg oddechowych i poprawę odporności. Nalewkę z bursztynu można kupić w aptekach, sklepach z pamiątkami lub zielarskich, ale można też wykonać ją samodzielnie w domu. Jej przygotowanie jest bardzo proste.
Nalewka z moreli jest złocista, pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje. Trunek musi leżakować przez 5 miesięcy, ale warto aby przed pierwszym spożyciem poleżał nawet dłużej - wtedy nalewka z moreli będzie jeszcze bogatsza w pyszny smak i aromat. Do przygotowania tego alkoholu wybierz jak najdojrzalsze owoce moreli.
Morwa czarna jest polecana przy infekcjach, kaszlu, anemii, a także problemach z trawieniem i wzdęciach. Morwę można coraz częściej kupić w Polsce. Można z niej przygotować smaczną nalewkę z morwy, która ma korzystny wpływ na zdrowie. Poznaj właściwości prozdrowotne czarnej morwy. Jej wartości odżywcze też robią wrażenie.
Nalewka z arbuza jest słodka, lekka i orzeźwiająca. Powinna leżakować przez co najmniej 3-4 tygodnie - po tym czasie już można jej spróbować. Jeśli lubisz bardzo słodkie nalewki, możesz zwiększyć ilość cukru, podaną w naszym przepisie na nalewkę z arbuza. Smak owocu warto przełamać subtelnym dodatkiem cytryny.
Nalewka z jagody kamczackiej przygotowana latem, swój idealny smak osiągnie na jesieni - najpierw powinna leżakować przez 6 tygodni, potem przez kolejne 2, a następnie przez co najmniej 2 miesiące. Smak nalewki jest specyficzny: można go opisać jako cierpki, z wyczuwalnym słodkim posmakiem.
Nalewka z winogron jest gotowa do spożycia już po 3-4 miesiącach od przygotowania. Warto ją doprawić cynamonem i kardamonem, które zapewnią niepowtarzalny aromat.
Nalewkę z kawy możesz przygotować o każdej porze roku. Kawówka może być spożywana samodzielnie jako zwieńczenie obiadu lub kolacji albo dodana do deseru - świetnie podkreśli smak lodów i panna cotty.
Nalewka z żurawiny może być przygotowywana z dodatkiem cukru lub ulubionego miodu. Dla podkreślenia smaku możesz również dodać do niej laskę wanilii albo cynamonu.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu jest od dawna stosowana w fitoterapii. Może mieć jednak właściwości trujące, a przez to powodować nudności, wymioty i ból brzucha. Przy odpowiednim przygotowaniu, czarny bez nie powinien jednak szkodzić.
Nalewka z rabarbaru ma piękny, głęboki różowy kolor i przyjemny, słodko-kwaśny smak. Można spożywać ją samodzielnie albo dodać do drinków np. na bazie prosecco.
Nalewka z pestek pigwowca czyli pestkówka ma ciekawy, migdałowy smak. Do przygotowania nalewki z pestek pigwowca potrzeba 1 szklanki pestek, 250 ml wody, 250 ml spirytusu i 250 g cukru.
Przepis na nalewkę z dyni opiera się na właściwych proporcjach dyni, wódki i cukru. Aby dyniówka nie była mdła, warto uzupełnić ją o imbir i goździki. Idealny smak uzyskuje po 6 miesiącach leżakowania.
Do wykonania nalewki figowej potrzebujesz jedynie fig i wódki w proporcjach 3:5. Nalewka z fig jest łatwa w wykonaniu, wychodzi jasna klarowna i słodka.
Nalewka ze śliwek powinna w sumie leżakować co najmniej 5 miesięcy, aby osiągnąć pełnię smaku i aromatu. Możesz ją przyrządzić na wódce lub na spirytusie, dodając np. miód oraz cynamon.
Nalewka z mirabelek będzie pyszna, jeśli wykonasz ją z dojrzałych śliwek. Na 1 kg śliwek mirabelek przypada 0,7 l wódki, 0,5 l spirytusu, 350 g cukru i 350 ml wody.