Nalewka cytrynowa ma orzeźwiający, nieco kwaśny smak i piękny, słoneczny kolor. Jej aromat warto jest wzbogacić korzennymi przyprawami - cynamonem, goździkami lub imbirem.
Spis treści:
Przepis na nalewkę cytrynową na spirytusie
Składniki:
- 700 ml spirytusu,
- 1 szklanka soku z cytryny,
- 2 szklanki wody,
- 1 szklanka cukru.
Sposób przygotowania:
- Cytryny sparz wrzątkiem, przekrój na pół i wyciśnij z nich sok - dwie z nich obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Do garnka przełóż skórki z dwóch cytryny, cytryny i sok. Dodaj wodę i cukier. Zagotuj całość i gotuj 5 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Wystudź całość, przelej do słoja i wlej spirytus. Odstaw na 2-3 dni. Po tym czasie odcedź przez sito i rozlej do butelek.
- Odstaw na 2 miesiące do leżakowania.
Przepis na nalewkę cytrynową z miodem
Składniki:
- 1 szklanka soku z cytryny,
- 4 goździki,
- 1 szklanka miodu,
- 500 ml spirytusu,
- 500 ml wody.
Sposób przygotowania:
- Cytryny wyszoruj. Z połowy cytryn odkrój żółtą skórkę.
- Przełóż do słoja, zalej spirytusem i odstaw na kilka godzin.
- Z cytryn wyciśnij sok i wlej do garnka. Dodaj miód, wodę i zagotuj aż do momentu całkowitego wymieszania składników. Przecedź przez sito wyłożone gazą.
- Odcedź spirytus od cytrynowych skórek i wymieszaj razem z syropem cytrynowym. Rozlej całość do butelek.
- Nalewkę cytrynową odstaw na 2-3 miesiące do leżakowania.
fot. Nalewka cytrynowa/Adobe Stock, 5ph
Przepis na nalewkę cytrynową na wódce
Składniki:
- 12 cytryn
- 1 litr wódki,
- 1 szklanka wody.
- 1 szklanka cukru.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania syropu: zagotuj wodę razem z cukrem i poczekaj aż się całkowicie rozpuści.
- Ze wszystkich cytryn wyciśnij sok - z połowy cytryn zetrzyj skórkę. Wszystko przełóż do słoja. Zalej syropem, alkoholem i odstaw na 2 dni.
- Po tym czasie przecedź przez sito i rozlej do butelek.
- Nalewka cytrynowa powinna dojrzewać przez 2-3 tygodnie, aby nabrać pełnego aromatu i mocy.
Więcej przepisów na nalewki:

Czeremchówka, czyli nalewka z czeremchy: pyszny trunek o wielu właściwościach zdrowotnych
Nalewka z czeremchy, czyli czeremchówka, ma piękny, głęboki kolor i zdecydowany, a jednocześnie orzeźwiający aromat. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie dwóch kilogramów owoców, kilogram cukru i litr spirytusu. Właściwości czeremchy sprawiają, że gotowa nalewka jest nie tylko pyszna, ale także zdrowa.

Dżem, konfitura, soki i nie tylko - oto pomysły na soczyste i orzeźwiające przetwory z wiśni
Przetwory z wiśni, samodzielnie przygotowane latem, w najmroźniejsze miesiące potrafią przypomnieć smak wakacji. Do ich przygotowania wybieraj jędrne, czerwone owoce albo te lekko przejrzałe. Z wiśni przygotujesz pyszne soki, dżemy, a także napoje alkoholowe. Doskonale smakują jako dodatek do słodkich i mięsnych potraw.

Przepis na nalewkę z czarnej morwy. Poznaj właściwości i zastosowanie soczystych owoców morwy
Morwa czarna jest polecana przy infekcjach, kaszlu, anemii, a także problemach z trawieniem i wzdęciach. Morwę można coraz częściej kupić w Polsce. Można z niej przygotować smaczną nalewkę z morwy, która ma korzystny wpływ na zdrowie. Poznaj właściwości prozdrowotne czarnej morwy. Jej wartości odżywcze też robią wrażenie.

Nalewka z żurawiny - 3 przepisy na żurawinówkę
Nalewka z żurawiny może być przygotowywana z dodatkiem cukru lub ulubionego miodu. Dla podkreślenia smaku możesz również dodać do niej laskę wanilii albo cynamonu.

Nalewka z kwiatów czarnego bzu – czy jest trująca? Jak ją zrobić, by nie szkodziła?
Nalewka z kwiatów czarnego bzu jest od dawna stosowana w fitoterapii. Może mieć jednak właściwości trujące, a przez to powodować nudności, wymioty i ból brzucha. Przy odpowiednim przygotowaniu, czarny bez nie powinien jednak szkodzić.

Nalewka z rabarbaru - 3 sprawdzone przepisy na rabarbarówkę
Nalewka z rabarbaru ma piękny, głęboki różowy kolor i przyjemny, słodko-kwaśny smak. Można spożywać ją samodzielnie albo dodać do drinków np. na bazie prosecco.

Nalewka z pomarańczy - przepisy na wódce i spirytusie
Do przygotowania nalewki z pomarańczy potrzebujesz około 2 kilogramów owoców, litr spirytusu i szklankę miodu. Ten domowy trunek będzie gotowy już po 2 tygodniach leżakowania.

Przetwory z gruszek - przepisy na dżemy, nalewki, musy i gruszki w occie
Przetwory z gruszek zrobisz z Klapsy, Lukasówki lub Konferencji. Obierz owoce ze skórki, pokrój i duś w garnku na dżemy i musy albo przełóż do słoja, zalej alkoholem i zrób pyszne nalewki na zimę.

Nalewka z derenia - najlepsze przepisy na dereniówkę na wódce i spirytusie
Nalewka z derenia łagodzi dolegliwości żołądkowe i trawienne. Do jej przygotowania wybieraj dojrzałe, mocno czerwone owoce.

Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek
Nalewka z mirabelek będzie pyszna, jeśli wykonasz ją z dojrzałych śliwek. Na 1 kg śliwek mirabelek przypada 0,7 l wódki, 0,5 l spirytusu, 350 g cukru i 350 ml wody.