Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • puszka pomidorów w kostkach lub dwa świeże pomidory
  • kilka gałązek rozmarynu lub pietruszki
  • czosnek
  • masło
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w grubsze krążki. Nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy na moment.
  2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Szklimy na nim czosnek.
  3. Tłuszcz z czosnkiem wlewamy na dno glinianego naczynia.
  4. Wrzucamy ziemniaki. Zalewamy krojonymi pomidorami z puszki. Całość zakrywamy gałązkami rozmarynu.
  5. Zamykamy gliniane naczynie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na ok 220 st. C. Pieczemy ok 40 min. Co jakiś czas można zajrzeć do naczynia i sprawdzić, czy ziemniaki nie przywarły do spodu. Jeśli tak, można je lekko poruszyć uważając, by się nie rozwaliły.
  6. Ziemniaki z glinianego garnka możemy podawać z sosem czosnkowym lub kwaśną śmietaną.
Reklama
Reklama
Reklama