Sos pieczarkowy

- Karolina Mazowiecka
Składniki:
- cebula
- 20 dag pieczarek
- pół pęczka włoszczyzny
- łyżka masła
- łyżka mąki
- 100 ml śmietany kremówki
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Średnią cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. 20 dag pieczarek oczyść, pokrój w plasterki. Pół pęczka włoszczyzny obierz, ugotuj do miękkości w 0,3 litra osolonej wody, ew. przygotuj 250 ml bulionu warzywnego z kostki.
2. Na patelni rozgrzej czubatą łyżkę masła, wrzuć cebulę, zeszklij na wolnym ogniu, a następnie dodaj pieczarki i smaż, mieszając 5 minut. Oprósz łyżką mąki, wymieszaj. Ciągle mieszając, wlej wywar lub bulion, zagotuj, gotuj 2 minuty.
3. Do sosu wlej 100 ml śmietany kremówki 30-proc., ponownie zagotuj. Dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i sokiem z cytryny. Posyp posiekaną natką pietruszki i delikatnie wymieszaj.