Lekkie pasty serowe - przepis
Lekkie pasty serowe nadają się idealnie na kanapki. To dobry pomysł na imprezowe przekąski.

- Karolina Mazowiecka
Opublikowano: 08.02.2013, 05:48
Reklama
Czas przygotowania: 20 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 10 dag mielonego twarogu sernikowego
- pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 wędzona makrela
- pęczek szczypiorku
- 4 jajka na twardo
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- łyżka posiekanego koperku
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Reklama
Dodatki:
- kromki chleba
- pomidorki koktajlowe
- zielone oliwki nadziewane papryką
Przygotowanie:
Reklama
- Twaróg zmiksuj z jogurtem, solą oraz pieprzem do smaku. Gotową masę serową podziel na pół.
- Do pierwszej porcji dodaj oczyszczone z ości mięso wędzonej makreli, koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę ponownie dokładnie zmiksuj.
- Drugą część utrzyj ze startymi na drobnej tarce jajkami, tartym chrzanem, szczypiorkiem oraz koperkiem.
- Obie masy włóż do rękawów cukierniczych z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciśnij dekoracyjne porcje na kawałki chleba wielkości jednego kęsa (można z kromek chleba wyciąć foremkami do ciasteczek różne kształty). Udekoruj cząstkami pomidorków koktajlowych i plasterkami oliwek.
Reklama
Reklama
Reklama