Kasia gotuje z Polki.pl - Nadziewane łódeczki z cykorii
Łódeczki z cykorii nadziewane soczystą pomarańczą i prażonymi migdałami, to świetna przystawka na przyjęcia karnawałowe! Możemy wykorzystać również orzechy włoskie lub laskowe, jeżeli nie przypadną nam do gustu migdały. Spróbujcie koniecznie i przekonajcie się, że to dziecinnie prosty przepis!
Nadziewane łódeczki z cykorii według Kasi Bukowskiej:
Oto składniki na nadziewane łódeczki z cykorii:
- 2-3 główki cykorii
- 2 pomarańcze
- pół szklanki migdałów w płatkach
- 4 łyżki octu balsamicznego
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- kawałek sera gorgonzola
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- miód
Jak zrobić nadziewane łódeczki z cykorii?
Najpierw odkrawamy końcówkę z cykorii i rozkładamy liście na dużej salaterce lub półmisku. Następnie obieramy pomarańczę ze skórki i filetujemy na drobne segmenty. Przekładamy każdy z nich do listów cykorii. Wyciskamy pozostały sok ze skórek i resztek błonek i membran. Do soku z pomarańczy wlewamy do garnka sos balsamiczny, łyżkę miodu oraz sól. Gotujemy przez 3-5 minut na wolnym ogniu, do momentu, aż zgęstnieje. Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni przez około minutę i kolejno podlewamy miodem. Na łódeczki z cykorii wykładamy okruszki sera pleśniowego gorgonzola, skarmelizowane płatki migdałów oraz sos balsamiczny. Posypujemy natką pietruszki i czarnym pieprzem. Tak przygotowane przystawki najlepiej smakują zaraz po wykonaniu. Możemy użyć również innego rodzaju sera pleśniowego i zastąpić migdały orzechami.
Polecamy!
Zobacz, jak przygotować wypróbowane pomysły na dania z cykorii! Przekonaj się i sprawdź, że kawa z cykorii może być pyszna!