Reklama

Nadziewane łódeczki z cykorii według Kasi Bukowskiej:

Oto składniki na nadziewane łódeczki z cykorii:

Reklama
  • 2-3 główki cykorii
  • 2 pomarańcze
  • pół szklanki migdałów w płatkach
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • kawałek sera gorgonzola
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • miód

Jak zrobić nadziewane łódeczki z cykorii?

Najpierw odkrawamy końcówkę z cykorii i rozkładamy liście na dużej salaterce lub półmisku. Następnie obieramy pomarańczę ze skórki i filetujemy na drobne segmenty. Przekładamy każdy z nich do listów cykorii. Wyciskamy pozostały sok ze skórek i resztek błonek i membran. Do soku z pomarańczy wlewamy do garnka sos balsamiczny, łyżkę miodu oraz sól. Gotujemy przez 3-5 minut na wolnym ogniu, do momentu, aż zgęstnieje. Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni przez około minutę i kolejno podlewamy miodem. Na łódeczki z cykorii wykładamy okruszki sera pleśniowego gorgonzola, skarmelizowane płatki migdałów oraz sos balsamiczny. Posypujemy natką pietruszki i czarnym pieprzem. Tak przygotowane przystawki najlepiej smakują zaraz po wykonaniu. Możemy użyć również innego rodzaju sera pleśniowego i zastąpić migdały orzechami.

Polecamy!

Reklama

Zobacz, jak przygotować wypróbowane pomysły na dania z cykorii! Przekonaj się i sprawdź, że kawa z cykorii może być pyszna!

Reklama
Reklama
Reklama