Jajka po florencku (florentyńsku): przepis na udane śniadanie. Czym jajka po florencku różnią się od tych po benedyktyńsku?
Jajka po florencku to pyszny przepis na ciepłe śniadanie. Najlepiej smakują na chrupiącym pieczywie, w towarzystwie świeżych warzyw oraz gęstego i kremowego sosu holenderskiego. Choć bardzo przypominają one jajka po benedyktyńsku, sposób ich przygotowania jest różny. Zobacz, jak zrobić pyszne jajka na śniadanie.

Jajka po florencku (albo florentyńsku) to amerykańska wariacja na temat typowych jajek w koszulce. Dodatek składników, takich jak świeżo mielony pieprz czy sos holenderski sprawiają, że jest to świetny pomysł na pożywne, szybkie, a jednocześnie efektowne śniadanie. Podawaj je zawsze z chrupiącym pieczywem.
Spis treści:
Jajka po florencku: przepis
Jajka po florencku są dość proste w przygotowaniu, ale musisz wiedzieć, jak dokładnie zrobić jajka w koszulce, aby wyglądały dobrze i były odpowiednio ścięte.
Składniki:
- 2 jajka,
- 2 kromki chleba lub 2 połówki bułki,
- łyżka masła,
- ząbek czosnku,
- garść świeżego szpinaku,
- 10 ml octu (najlepszy będzie winny),
- świeżo mielony pieprz,
- sól,
- szczypta wędzonej papryki.
Sposób przygotowania:
- Pieczywo lekko podpiecz w piekarniku, tosterze lub na suchej patelni.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż chwilę.
- Następnie wrzuć szpinak i bardzo krótko podsmażaj - wystarczą ok. 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem, a następnie całość (razem z masłem) przełóż na podpieczone pieczywo.
- W rondelku zagotuj wodę, a kiedy zacznie wrzeć, dodaj ocet.
- Zamieszaj energicznie, aby w środku powstał wir i wrzuć ostrożnie do środka surowe jajko. Najłatwiej będzie ci zrobić to z chochelki lub małej miseczki.
- Ścinające się białko pod wpływem powstałego "wiru" otuli żółtko. Kiedy wszystko dobrze się zetnie, a żółtko wciąż będzie płynne, ostrożnie wyjmij jajka i odłóż je na pieczywo ze szpinakową masą.
- Całość polej sosem holenderskim (przepis poniżej) i posyp wędzoną papryką oraz pieprzem.

Jajka po florencku a po benedyktyńsku
Jajka po florentyńsku są nieco zdrowszą alternatywą dla jajek po benedyktyńsku, w których używa się często wędliny lub boczku. Dodatkowo pieczywo obsmaża się w maśle z obu stron. Jest to więc typowy amerykański pomysł na lunch czy śniadanie.
W jajkach po benedyktyńsku nie używa się też szpinaku. Czasem dodaje się plasterki pomidora, ale raczej jest to typowe śniadanie białkowo-tłuszczowe. W obu przepisach używa się natomiast sosu holenderskiego.
Przepis na sos holenderski
Do przygotowania idealnego sosu holenderskiego najlepiej jest wykorzystać masło klarowane - gotowe lub zrobione samodzielnie. Ważne jest też odpowiednie przygotowanie żółtek. Muszą się sparzyć, ale nie ściąć.
Składniki:
- 3 żółtka,
- 100 g masła klarowanego,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Masło roztop w rondelku, a następnie odstaw do lekkiego wystudzenia.
- Żółtka wbij do miseczki, a następnie umieść w kąpieli wodnej. Woda nie może dotykać miseczki, bo wtedy jajka się zetną.
- Podgrzewaj na wolnym ogniu, a kiedy woda będzie już bardzo gorąca, do żółtek dodaj sok z cytryny i energicznie ubij trzepaczką. Musi powstać puszysta piana.
- Na koniec dodaj sól i pieprz, ubijaj jeszcze przez chwilę.
- Następnie, cały czas ubijając, cienkim strumieniem dodawaj roztopione masło. Ubijaj do połączenia składników.

Czytaj także:
Przepisy na jajka na wielkanocne śniadanie
Jajka faszerowane rzodkiewką
Jak długo gotować jajka na twardo i na miękko?