Reklama
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 80 dag piersi indyka (w kawałku)
  • szklanka wina typu malaga
  • 1/2 szklanki soku wiśniowego
  • wisienki koktajlowe, 2 połówki brzoskwini i 2 plastry ananasa z puszki do dekoracji
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • cukier
  • listek laurowy
  • 6–8 łyżeczek żelatyny
  • słodka mielona papryka
  • olej
  • koperek i sałata do przybrania
Reklama
Przygotowanie:

1. Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą i cukrem. Oprósz pieprzem i papryką. Ułóż w brytfance, skrop olejem, podlej 4 łyżkami wody. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 60 minut w temperaturze 180 st. Wyjmij, ostudź.

2. Żelatynę zalej sokiem. Odstaw, aby spęczniała. 2 szklanki wody zagotuj z listkiem laurowym i zielem angielskim. Posól, dopraw cukrem. Przecedź. Do wywaru dodaj żelatynę, rozpuść, mieszając. Na koniec wymieszaj z winem.

3. Na spód ochłodzonego półmiska wlej kilka łyżek wywaru. Zastudź.

4. Zimną pieczeń indyczą pokrój na 6 grubszych plastrów, ułóż na galarecie w półmisku. Plastry ananasa i połówki brzoskwiń pokrój na mniejsze kawałki. Owocami fantazyjnie udekoruj każdy plaster mięsa. Przybierz koperkiem i wisienkami koktajlowymi. Mocno ochłodź, następnie zalej tężejącą galaretą.

Reklama

5. Przekąskę wstaw do lodówki. Pozostaw do całkowitego stężenia galarety. Przed podaniem ewentualnie przybierz sałatą.

Reklama
Reklama
Reklama