Reklama

Prawdopodobnie pierwsi zaczęli grillować cukinię Włosi. Stanowiła ona przekąskę przed daniem głównym. Dziś grillowana cukinia znana jest w całej Europie. Można ją jeść na ciepło, na zimno, traktować jako przekąskę, bądź danie główne.

Reklama

Cukinia z grilla, zanim trafi na ruszt, powinna przejść aromatem przypraw. Jeśli chcesz zastosować marynatę np. czosnkową, odstaw cukinię na 30 minut, zanim zaczniesz ją grillować.

Spis treści:

  1. Grillowana cukinia z solą i pieprzem
  2. Cukinia z grilla z oliwą i czosnkiem
  3. Cukinia z grilla z fetą
  4. Faszerowana cukinia z grilla z mozzarellą
  5. Cukinia z grilla z serem ricotta
  6. Dlaczego warto sięgać po cukinię na diecie?

Grillowana cukinia z solą i pieprzem

Najprostszym przepisem na cukinię z grilla jest posypanie jej solą i pieprzem, opcjonalnie niewielką ilością oleju. W takiej formie świetnie pasuje do sosu czosnkowego czy tzatziki, a nawet zwykłego ketchupu czy majonezu.

Składniki:

  • 1 świeża cukinia,
  • 5 łyżek oliwy,
  • 1 łyżka liści natki pietruszki,
  • sól morska i świeżo mielony pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj i pokrój na plastry, najlepiej wzdłuż.
  2. Skrop oliwą i wetrzyj ją, następnie oprósz solą i pieprzem z obu stron.
  3. Ułóż plastry cukinii na ruszcie lub na patelni grillowej i grilluj kilka minut z każdej strony, aż nabierze złocistego koloru i lekko się przypiecze.
  4. Przed podaniem posyp grillowaną cukinię świeżo siekaną natką pietruszki.
fot. Cukinia z grilla z solą i pieprzem/Adobe Stock, anna_shepulova

Cukinia z grilla w oliwie z czosnkiem

Oliwa i czosnek to świetne towarzystwo dla cukinii w każdej postaci - nie tylko z grilla. Łagodna cukinia idealnie łączy się z ostrzejszym czosnkiem i wyrazistym smakiem oliwy. Grillowana z tymi dodatkami cukinia na pewno będzie wszystkim smakować.

Składniki:

  • 1 duża cukinia,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 60 ml oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Oliwę, czosnek i przyprawy umieść w pojemniku blendera. Zmiksuj.
  2. Cukinię pokrój w plastry i nakłuj widelcem.
  3. Natrzyj plastry marynatą czosnkową i odstaw na 30 minut.
  4. Grilluj plastry cukinii przez około 10 minut z każdej strony. Powinny zmięknąć, ale zachować jędrność i zbrązowieć. Grillowana cukinia najlepiej smakuje na ciepło, tuż po upieczeniu.
fot. Cukinia grillowana z oliwą i czosnkiem/Adobe Stock, Sea Wave

Cukinia z grilla z fetą

Feta to kolejny dodatek, który idealnie sprawdzi się przy grillowanej cukinii. Feta jest mocno słona, a cukinia ma bardzo łagodny, wodny smak. To niemal idealny duet, szczególnie podczas spotkania na grillu.

Składniki:

  • duża cukinia,
  • łyżka oleju lub oliwy,
  • 100-120 g sera feta,
  • garść pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • garść dowolnych orzechów (sprawdzą się pistacje, migdały i pini).

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj, osusz, a następnie pokrój na plasterki, ułóż na ręczniku papierowym i oprósz solą oraz pieprzem.
  2. Odstaw na ok. 10 minut, a następnie ułóż na ruszcie grillowym albo tacce. Grilluj, aż cukinia mocno się zrumieni.
  3. Następnie przełóż na talerz i udekoruj pokruszoną w palcach fetą, posiekaną natką pietruszki oraz posiekanymi lub rozdrobnionymi w malakserze orzechami.
fot. Cukinia z grilla z serem feta/Adobe Stock, anna_shepulova

Faszerowana cukinia z grilla z mozzarellą

Cukinia z grilla idealnie smakuje także jako danie obiadowe. Wystarczy tylko, że przekroisz ją na pół, wydrążysz, a następnie ugrillujesz na rumiano i nadziejesz ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się także dodatek mozzarelli na wierzchu.

Składniki:

  • duża cukinia,
  • łyżka przecieru pomidorowego,
  • pomidor,
  • mozzarella,
  • sól i pieprz,
  • łyżka ziół prowansalskich,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • listki bazylii,
  • szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj i przekrój wzdłuż na pół, a następnie wydrąż środek, zostawiając średnio grube ścianki. Tak przygotowaną cukinię połóż na rozgrzanym grillu, grzbietem do góry.
  2. Grilluj ok. 15-20 minut, a w tym czasie przygotuj farsz. Na tacce grillowej rozłóż wydrążony miąższ z cukinii, posyp solą i podpiecz, aż stanie się miękki i puści sporo soku.
  3. Gotowy farsz wymieszaj w miseczce z przecierem i resztą przypraw, a następnie przełóż do wydrążonej, ugrillowanej cukinii.
  4. Przykryj całość plasterkami pomidorów i mozzarelli, a potem połóż ponownie na grillu, grzbietem do dołu. Pozostaw jeszcze na 5-7 minut. Możesz dodatkowo przykryć cukinię, aby ser dobrze się rozpuścił.
  5. Udekoruj bazylią.
fot. Cukinia z grilla z mozzarellą/Adobe Stock, pbd Studio

Cukinia z grilla z serem ricotta

Z cukinii możesz zrobić też pyszne rolki, które możesz podać na grillu jako pyszny i zdrowy dodatek. Wystarczy tylko kilka składników i podstawowe przyprawy, a efekt będzie niesamowity!

Składniki:

  • cukinia,
  • ogórek,
  • 200 g sera ricotta,
  • łyżka jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • łyżeczka majeranku.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj i pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Każdy z nich oprósz solą oraz pieprzem i ułóż na ruszcie. Grilluj, aż mocno się przypiecze.
  2. Ricottę wymieszaj z jogurtem, dodaj przyprawy oraz pokrojonego w kostkę ogórka. Wymieszaj całość.
  3. Nałóż farsz na ugrillowane plastry, a następnie zwiń w rulon.
fot. Cukinia z grilla z serem ricotta/Adobe Stock, azurita

Dlaczego warto sięgać po cukinię na diecie?

Każdy, kto stosuje dietę odchudzającą, nie powinien zapominać o cukinii, bowiem warzywo to ma wyjątkowo niską wartość energetyczną – zaledwie 15 kcal na 100 g. Dania z cukinią FIT niezwykle łatwo przygotować.

Cukinia zawiera mnóstwo witamin - C, A, K i witamin z grupy B oraz składników mineralnych - przede wszystkim magnez, potas i żelazo.

Na podstawie artykułu Beaty Jasiny-Wojtalak, opublikowanego pierwotnie 24.08.2020.

Reklama

Zobacz inne przepisy na grilla:

Reklama
Reklama
Reklama