Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Na ciasto:

Reklama
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • sól
  • pieprz

Na nadzienie:

  • 50 dag pieczarek
  • mała cebulka
  • 5 dag boczku wędzonego
  • 20 dag żółtego sera
  • natka pietruszki
  • masło lub olej
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na babeczki na słono!

  1. Mąkę przesiej, dodaj sól, pieprz.
  2. Masło z mąką drobno posiekaj, dodaj żółtka, szybko zagnieć ciasto.
  3. Schłodź w lodówce 30 minut. Wylep foremki.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni C.
  5. Wstaw babeczki, zmniejsz temperaturę do 200 stopni C i upiecz na złoty kolor. Ostudź.
  6. Przygotuj nadzienie: pieczarki, cebulkę i boczek pokrój w kosteczkę, przesmaż na oleju lub maśle, dopraw solą i pieprzem, przestudź.
  7. Dodaj sterty ser, pokrojoną natkę. Dokładnie wymieszaj.
  8. Włóż po porcji nadzienia do zimnych babeczek i zapiecz 10 minut.
Reklama

Zobacz inne pomysły na przekąski:

Suflet na słono - przepis
Kulki ryżowe - przepis
Roladki z łososiem - przepis

Reklama
Reklama
Reklama