Babeczki na słono - przepis składniki i przygotowanie
Z pieczarkami i boczkiem!

Opublikowano: 20.01.2015, 06:55
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
Na ciasto:
Reklama
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 2 żółtka
- sól
- pieprz
Na nadzienie:
- 50 dag pieczarek
- mała cebulka
- 5 dag boczku wędzonego
- 20 dag żółtego sera
- natka pietruszki
- masło lub olej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na babeczki na słono!
- Mąkę przesiej, dodaj sól, pieprz.
- Masło z mąką drobno posiekaj, dodaj żółtka, szybko zagnieć ciasto.
- Schłodź w lodówce 30 minut. Wylep foremki.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni C.
- Wstaw babeczki, zmniejsz temperaturę do 200 stopni C i upiecz na złoty kolor. Ostudź.
- Przygotuj nadzienie: pieczarki, cebulkę i boczek pokrój w kosteczkę, przesmaż na oleju lub maśle, dopraw solą i pieprzem, przestudź.
- Dodaj sterty ser, pokrojoną natkę. Dokładnie wymieszaj.
- Włóż po porcji nadzienia do zimnych babeczek i zapiecz 10 minut.
Reklama
Zobacz inne pomysły na przekąski:
Suflet na słono - przepis
Kulki ryżowe - przepis
Roladki z łososiem - przepis
Reklama
Reklama
Reklama