Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 3 kg szynki ze skórą
- 4 listki laurowe
- łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki soli peklowej
- 3 litry wody
Dodatki:
- 2–3 pomarańcze
- goździki
- szklanka oleju
Przygotowanie:
- W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj sól peklowaną, pokruszone liście laurowe, rozgniecione ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Ostudź.
- Szynkę umyj, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym i – dla nadania ładnego kształtu – obwiąż nicią kuchenną.
- Tak przygotowaną szynkę włóż do ostudzonej wody z przyprawami. Odstaw na 4 dni w chłodne miejsce, ale nie do lodówki, bo zbyt niska temperatura utrudni peklowanie. Co kilka godzin mięso obracaj. Po dwóch dniach szynkę za pomocą strzykawki naszprycuj zalewą, w której się moczy.
- Zapeklowaną szynkę opłucz, osusz, ułóż na blasze, polej obficie olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 stopni. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 160 stopni. Piecz do miękkości (około 3 godzin), co jakiś czas polewając kilkoma łyżkami wody oraz powstałym sosem.
- Pomarańcze sparz, osusz i pokrój na półplastry. Obłóż nimi upieczoną szynkę, przypinając do mięsa goździkami.