Składniki:
- 70 dag mielonego mięsa drobiowego
- 10 dag tartej bułki
- 2 jajka
- 1 mała cebula
- 5–6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
- 1 słoiczek marynowanych oliwek bez pestek
- 1/2 łyżeczki vegety
- 2–3 ząbki czosnku
- rozmaryn
- tymianek
- chili
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Dodatki:
- wiśnie osączone z alkoholu lub kompotu
- puszka brzoskwiń
Przygotowanie:
- Mielone mięso włóż do miski.Dodaj jajka i 4–5 łyżek tartej bułki. Wymieszaj. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na oliwie z dodatkiem pół łyżeczki vegety. Lekko przestudź i dodaj do masy mięsnej razem ze śmietaną. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami, chili, solą oraz pieprzem.
- Z masy mięsnej uformuj kulki, wkładając do ich środków oliwki. Obtocz je w tartej bułce. Mięsne kulki wyłóż na rozgrzany olej i smaż ze wszystkich stron na rumiano. Osącz z tłuszczu.
- Połówki brzoskwiń pokrój na kawałki, nabij na wykałaczki razem z wiśniami i powbijaj w mięsne kulki.