Naleśniki to nieskomplikowane danie, które nadaje się zarówno na śniadanie, jak i obiad oraz kolację. To dobry pomysł również na deser. Naleśniki mogą być przygotowywane na słodko lub na słono. Mogą być podawane prosto z patelni lub odsmażane. Rozmaitość farszu do naleśników również należy do naszej własnej inwencji.
Naleśniki na słodko
Naleśniki na słodko są jednym z ulubionych przysmaków dzieci. Podane z twarogiem, dżemem, miodem, marmoladą, świeżymi owocami lub kremem czekoladowym stanowią danie, które polubi nawet niejadek. Sekret dobrych naleśników tkwi w odpowiednio przyrządzonym cieście. Jak je zrobić?
Ciasto na naleśniki powinno posiadać odpowiednią konsystencję, być jednolite i dość rzadkie - ale nie na tyle, aby nie chciało oderwać się od patelni. Aby uzyskać taki efekt należy przede wszystkim zwrócić uwagę na temperaturę ciasta i nie mieszać ze sobą mocno schłodzonych oraz ciepłych składników. Do ciasta warto również dodać niewielką ilość margaryny, która sprawi, że będzie ono bardziej elestyczne i łatwiejsze do przewracania na patelni.
Ciasto na naleśniki (ok. 5 szt.):
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- pół szklanki mąki
- 50-100 ml mleka
- 50-100 ml wody
- 2-3 łyżeczki cukru
- 50 g margaryny
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Do naczynia wbijamy jajko. Dodajemy cukier wanilinowy oraz cukier. Ubijamy.
- W następnej kolejności dodajemy proszek do pieczenia, mąkę oraz mleko. Mieszamy dolewając wodę (nie może być zbyt zimna. Najlepiej dodać letnią i przegotowaną).
- W mikrofali lub na gazie rozpuszczamy margarynę pilnując, aby się nie zagotowała. Margaryna również powinna mieć letnią temperaturę.
- Margarynę dodajemy do ciasta. Mieszamy.
- Jeżeli ciasto jest nadal zbyt gęste, dolewany więcej wody.
- Ciasto nalewamy łyżką na patelnię i rozprowadzamy po całej jej powierzchni. Czekamy aż do momentu, gdy ciasto przestanie mieć płynną konsystencję i przewracamy je do podsmażenia na drugą stronę.
- Usmażony placek przekładamy konfiturą, świeżymi owocami lub kremem czekoladowym.