Sposób na szybkie i proste naleśniki - przepis

Prosty przepis na ciasto na naleśniki fot. Fotolia
Z miodem, dżemem, czekoladą, a może ze świeżymi owocami? Naleśniki to zawsze dobry pomysł na szybkie danie.
/ 08.01.2013 13:14
Prosty przepis na ciasto na naleśniki fot. Fotolia
Naleśniki to nieskomplikowane danie, które nadaje się zarówno na śniadanie, jak i obiad oraz kolację. To dobry pomysł również na deser. Naleśniki mogą być przygotowywane na słodko lub na słono. Mogą być podawane prosto z patelni lub odsmażane. Rozmaitość farszu do naleśników również należy do naszej własnej inwencji.

Naleśniki na słodko


Naleśniki na słodko są jednym z ulubionych przysmaków dzieci. Podane z twarogiem, dżemem, miodem, marmoladą, świeżymi owocami lub kremem czekoladowym stanowią danie, które polubi nawet niejadek. Sekret dobrych naleśników tkwi w odpowiednio przyrządzonym cieście. Jak je zrobić?

Ciasto na naleśniki powinno posiadać odpowiednią konsystencję, być jednolite i dość rzadkie - ale nie na tyle, aby nie chciało oderwać się od patelni. Aby uzyskać taki efekt należy przede wszystkim zwrócić uwagę na temperaturę ciasta i nie mieszać ze sobą mocno schłodzonych oraz ciepłych składników. Do ciasta warto również dodać niewielką ilość margaryny, która sprawi, że będzie ono bardziej elestyczne i łatwiejsze do przewracania na patelni.

Ciasto na naleśniki (ok. 5 szt.):

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • pół szklanki mąki
  • 50-100 ml mleka
  • 50-100 ml wody
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 50 g margaryny
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Do naczynia wbijamy jajko. Dodajemy cukier wanilinowy oraz cukier. Ubijamy.
  2. W następnej kolejności dodajemy proszek do pieczenia, mąkę oraz mleko. Mieszamy dolewając wodę (nie może być zbyt zimna. Najlepiej dodać letnią i przegotowaną).
  3. W mikrofali lub na gazie rozpuszczamy margarynę pilnując, aby się nie zagotowała. Margaryna również powinna mieć letnią temperaturę.
  4. Margarynę dodajemy do ciasta. Mieszamy.
  5. Jeżeli ciasto jest nadal zbyt gęste, dolewany więcej wody.
  6. Ciasto nalewamy łyżką na patelnię i rozprowadzamy po całej jej powierzchni. Czekamy aż do momentu, gdy ciasto przestanie mieć płynną konsystencję i przewracamy je do podsmażenia na drugą stronę.
  7. Usmażony placek przekładamy konfiturą, świeżymi owocami lub kremem czekoladowym.

Redakcja poleca

REKLAMA