Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 12 naleśników
- 50 dag zmielonego twarogu
- 2 jajka
- 10 dag cukru
- cukier waniliowy
- łyżeczka skórki otartej z cytryny
- masło do smażenia
- sos owocowy do polania
Przygotowanie:
1. Żółtka utrzyj z połową cukru, cukrem waniliowym i skórką cytrynową na puszysty kogel-mogel.
2. Białka ubij w wysokim naczyniu na sztywną pianę z resztą cukru.
3. Zmielony twaróg włóż do miski. Dodaj kogel-mogel i pianę z białek. Dokładnie wymieszaj, ewentualnie jeszcze dosłódź do smaku.
4. Naleśniki posmaruj przygotowaną masą serową, zwiń ciasno w rulony. Obsmaż na gorącym maśle. Polej ulubionym sosem owocowym (np. truskawkowym, wiśniowym) i od razu podawaj.