Przygotowanie: 30 min
Składniki na 6–8 porcji:
- 50 dag filetów matiasów w korzennej zalewie
- 2–3 cebule dymki
- 6 jajek
- 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie
- pół słoika gęstego majonezu
- 2–3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1–2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
- Czerwoną fasolę wyjmij z zalewy, przelej na sitku przegotowaną wodą, dokładnie osącz. Przełóż do miseczki i skrop oliwą, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj do czerwonej fasoli. Wymieszaj, dopraw do smaku pieprzem i solą. Dodaj posiekany szczypior. Wszystko razem delikatnie wymieszaj.
- Cebule obierz, pokrój na dość cienkie talarki, porozdzielaj na pierścienie. Przesyp delikatnie pieprzem.
- Filety śledziowe wyjmij z korzennej zalewy. Pokrój na niewielkie kawałki. Jajka ugotuj na twardo, włóż na kilka minut do zimnej wody. Po ostudzeniu obierz ze skorupek i pokrój w palstry. Pokrojonymi jajkami wyłóż półmisek. Oprósz solą i pieprzem. Na warstwie jajek połóż pokrojone na kawałki filety śledziowe. Na nich warstwami ułóż czerwoną fasolę i pierścienie cebuli.
- Majonez wymieszaj z jogurtem i dopraw do smaku pieprzem, solą i cytryną. Polej sałatkę tuż przed podaniem.
Świąteczne smakołyki - forum >>