Śledziowa sałatka z jajkami i czerwoną fasolą - przepis

Sałatka śledziowa Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Sałatkę możesz posypać osączonym groszkiem konserwowym i kukurydzą z puszki.
/ 28.05.2019 19:45
Sałatka śledziowa Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Przygotowanie: 30 min 

Składniki na 6–8 porcji:

  • 50 dag filetów matiasów w korzennej zalewie
  • 2–3 cebule dymki
  • 6 jajek
  • 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie
  • pół słoika gęstego majonezu
  • 2–3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1–2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Czerwoną fasolę wyjmij z zalewy, przelej na sitku przegotowaną wodą, dokładnie osącz. Przełóż do miseczki i skrop oliwą, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj do czerwonej fasoli. Wymieszaj, dopraw do smaku pieprzem i solą. Dodaj posiekany szczypior. Wszystko razem delikatnie wymieszaj.
  2. Cebule obierz, pokrój na dość cienkie talarki, porozdzielaj na pierścienie. Przesyp delikatnie pieprzem.
  3. Filety śledziowe wyjmij z korzennej zalewy. Pokrój na niewielkie kawałki. Jajka ugotuj na twardo, włóż na kilka minut do zimnej wody. Po ostudzeniu obierz ze skorupek i pokrój w palstry. Pokrojonymi jajkami wyłóż półmisek. Oprósz solą i pieprzem. Na warstwie jajek połóż pokrojone na kawałki filety śledziowe. Na nich warstwami ułóż czerwoną fasolę i pierścienie cebuli.
  4. Majonez wymieszaj z jogurtem i dopraw do smaku pieprzem, solą i cytryną. Polej sałatkę tuż przed podaniem.

Świąteczne smakołyki - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA