- 4 Filety śledziowe a’la matjas SEKO S.A.
- 3 średnie cebule
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka octu spirytusowego 10%
- 3 łyżki oleju
- pół cytryny
- 2-3 gałązki natki pietruszki
Wykonanie:
1. Filety śledziowe a’la matjas lekko wymoczyć w wodzie, aby straciły nadmierną słoność.
2. Cebulę pokroić w cienkie półkrążki, dodać ocet, cukier i zmielone lub drobno pokrojone ziarna ziela angielskiego. Cebulkę z przyprawami dobrze wymieszać i wygnieść dłonią.
3. Wymoczone i odsączone płaty śledziowe wyłożyć na półmisek, obłożyć cebulą i polać olejem. Udekorować cząstkami cytryny i gałązkami natki.
Przekąski na ciepło i na zimno - forum >>