Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 250 g rydzów
- ząbek czosnku
- cebula
- natka pietruszki
- 2 łyżki masła
- sól pieprz
- opcjonalnie: inne przyprawy, np. zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Zobacz przepis na rydze na maśle! Te grzyby uchodzą za trudno dostępne - najczęściej występują w młodych lasach świerkowych. Pomimo że trudno je znaleźć, przyrządzić je można naprawdę w prosty sposób!
- Grzyby dokładnie oczyść i umyj. Pokrój na kawałki.
- Cebulę i czosnek obierz, posiekaj.
- Na patelni roztop masło. Wrzuć na nie rydze.
Przepisy na grzyby - 30 przepisów na dania z grzybami
- Grzyby dopraw solą i pieprzem.
- Przykryj i duś przez 5-6 minut, często mieszając, aby nie przywarły do patelni.
- Po upływie wyznaczonego czasu na patelnię dorzuć posiekany czosnek i cebulę.
- Duś rydze, aż cebula będzie leciutko szklista.
- Uważaj, aby danie nie przywarło do patelni! Gotowe rydze posyp natką pietruszki.
- Rydze na maśle najlepiej smakują z ryżem lub ziemniakami.