Pikantne rogaliki

Z dwoma rodzajami farszu. Wyborne!
/ 23.04.2010 11:24

Przygotowanie 100 min
Pieczenie 30 min
Sztuka  230 kcal

Składniki:
Ciasto:

- 6 szklanek mąki
- 25 dag margaryny
- szklanka śmietany
- 8 dag drożdży
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki cukru

Farsz szynkowy:
- 20 dag szynki pokrojonej w kostkę
- 1/2 pora pokrojonego w kostkę
- 1/2 pęczka natki
- 1/2 pęczka posiekanego koperku
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz

Farsz serowo-paprykowy:

- po pół papryki czerwonej i żółtej pokrojonej w kostkę
- posiekana cebula
- 1/2 opakowania fety w kostkach
- listki bazylii
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- gałka muszkatołowa
- pieprz

Dodatkowo:
- białko
- sezam
- gruboziarnista sól

Sposób wykonania:
1. Śmietanę wymieszaj z drożdżami, jajkami, cukrem i solą. Mąkę posiekaj z margaryną, dodaj śmietanę z drożdżami. Zagnieć ciasto. Włóż do miski, przykryj, odstaw na 90 min w ciepłe miejsce.

2. Pora zeszklij na oliwie, wymieszaj z szynką, ziołami, serem. Dopraw solą i pieprzem.

3. Na drugiej patelni podsmaż paprykę z cebulą i czosnkiem. Dopraw pieprzem, gałką. Do farszu dodaj fetę i bazylię.

4. Ciasto rozwałkuj na placki grubości 4 mm, wykrój trójkąty o boku 12 cm. Każdy trójkąt posmaruj białkiem, kładź farsze, zwiń w rogaliki.

5. Rogaliki układaj na blasze. Wierzch rogali posmaruj białkiem, posyp solą i sezamem. Piecz 30 minut (190 stopni).

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA