Przygotowanie 100 min
Pieczenie 30 min
Sztuka 230 kcal
Składniki:
Ciasto:
- 6 szklanek mąki
- 25 dag margaryny
- szklanka śmietany
- 8 dag drożdży
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki cukru
Farsz szynkowy:
- 20 dag szynki pokrojonej w kostkę
- 1/2 pora pokrojonego w kostkę
- 1/2 pęczka natki
- 1/2 pęczka posiekanego koperku
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Farsz serowo-paprykowy:
- po pół papryki czerwonej i żółtej pokrojonej w kostkę
- posiekana cebula
- 1/2 opakowania fety w kostkach
- listki bazylii
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- gałka muszkatołowa
- pieprz
Dodatkowo:
- białko
- sezam
- gruboziarnista sól
Sposób wykonania:
1. Śmietanę wymieszaj z drożdżami, jajkami, cukrem i solą. Mąkę posiekaj z margaryną, dodaj śmietanę z drożdżami. Zagnieć ciasto. Włóż do miski, przykryj, odstaw na 90 min w ciepłe miejsce.
2. Pora zeszklij na oliwie, wymieszaj z szynką, ziołami, serem. Dopraw solą i pieprzem.
3. Na drugiej patelni podsmaż paprykę z cebulą i czosnkiem. Dopraw pieprzem, gałką. Do farszu dodaj fetę i bazylię.
4. Ciasto rozwałkuj na placki grubości 4 mm, wykrój trójkąty o boku 12 cm. Każdy trójkąt posmaruj białkiem, kładź farsze, zwiń w rogaliki.
5. Rogaliki układaj na blasze. Wierzch rogali posmaruj białkiem, posyp solą i sezamem. Piecz 30 minut (190 stopni).
Kulinarne inspiracje - forum >>
Pikantne rogaliki
Z dwoma rodzajami farszu. Wyborne!