Faszerowane cebule - cipolle ripiene

Składniki:
- 5 ziemniaków
- 5 bardzo dużych cebul (ale nie cebula hiszpańska)
- oliwa z oliwek
- 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- pęczek świeżej pietruszki
- 4 jajka
- 100 g tartego parmezanu
- tarta bułka z jednej kajzerki
- sól


- Obrane ziemniaki ugotować kilka godzin wcześniej, żeby zdążyły wystygnąć.
- Obrać 4 cebule i gotować je 25-30 minut w sporej ilości osolonej wody. Pozwolić im lekko ostygnąć i przekroić je wzdłuż.
- Rozdzielić warstwy połówek cebuli, aby powstały różne duże, półkoliste łódeczki, które kładzie się pojedynczo na blacie.
- Obrać 1 surową cebulę, drobno posiekać i podszklić na patelni ze sporą ilością oliwy z oliwek. Dodać mięso mielone, rozgnieść widelcem, żeby nie powstały grudki i gotować do miękkości. Ewentualnie dodać jeszce trochę oliwy, gdyż mięso nie może być suche.
- Ziemniaki rozgnieść widelcem, posiekać drobno pietruszkę i dodać do masy razem z jajkami i parmezanem. Wymieszać stopniowo tartą bułkę, aż masa stanie się odpowiedni sucha. Następnie dodać mięso i posolić.
- Wypełnić łódki cebulowe masą i rozłożyć na blasze posmarowanej oliwą. Wierzch skropić również niewielką ilością oliwy i posypać tartą bułką.
- Piec na średnim poziomie ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180° aż cebula na dole zacznie się robić brązowa. Natychmiast podawać.

Wskazówki

faszerowane cebule są delikatną przekąską, można je jednak również jeść jako główną potrawę z chlebem i sałatką. Poza tym smakują dobrze na zimno następnego dnia.

Przepis pochodzi z książki Larissy Bertonasco "La nonna La cucina La vita - Wspaniałe przepisy mojej babci", wyd. Propaganda , 2007


Zobacz: "La nonna La cucina La vita - Wspaniałe przepisy mojej babci"

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)