Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- szklanka czerwonej soczewicy
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- mała czerwona papryka
- mała czerwona cebula
- 1/2 pęczka cebulki dymki
- 3 ząbki czosnku
- duże jajko
- 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej
- łyżka curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz
- mielona kolendra
- pieprz Cayenne
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Zobacz przepis na placki z soczewicy!
- Soczewicę przelej wodą, osącz.
- Zalej bulionem, dodaj kurkumę i gotuj pod przykryciem, aż wchłonie płyn. Soczewica powinna być miękka - jeśli jest inaczej, należy dolać nieco wody i dogotować.
- Przełóż do miski i ostudź.
- Dodaj jajko, mąkę, curry, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i cebulę.
- Dosyp posiekany czosnek i dymkę.
- Dopraw solą, pieprzem, pieprzem Cayenne i kolendrą.
- Odstaw na 15 minut.
- Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju.
- Kładź łyżką małe placuszki (po 4-5 na porcję) i usmaż na rumiano.
- Podawaj z gęstym jogurtem, połączonym z posiekanym czosnkiem i doprawionym solą.