PASTA Z MAKRELI: pasta z makreli z jajkiem, pasta z wędzonej makreli

pasta z makreli fot. Fotolia
Pasta z makreli to doskonały dodatek do przekąsek na każdą imprezę – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 09.11.2017 12:21
pasta z makreli fot. Fotolia

Pasta przygotowywana na bazie wędzonej makreli to ciekawy pomysł na uzupełnienie diety w selen oraz kwasy tłuszczowe typu omega-3 i omega-6. Idealnie sprawdzi się na pełnoziarnistych tostach, solonych krakersach lub mini tortillach. Zobacz jak przygotować zdrową pastę kanapkową, którą możesz wykorzystać z przekąskach!

Pasta z makreli z jajkiem

Oto składniki na pastę z makreli z jajkiem:

  • wędzona makrela
  • 2-3 średnie jajka
  • pęczek pietruszki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić pastę z makreli z jakiem?

Wędzoną makrelę oczyszczamy ze skóry i pozbywamy się kręgosłupa i drobnych ości. Następnie rozdrabniamy za pomocą widelca lub przekładamy do blendera i miksujemy. Jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek. Kroimy drobno w kostkę. Siekamy umyty pęczek pietruszki i dodajemy do reszty składników. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Tak przygotowaną pastę możemy podawać z chlebem lub na krakersach.

Pasta z wędzonej makreli

Oto składniki na pastę z wędzonej makreli:

  • wędzona makrela
  • pół puszki krojonych pomidorów
  • pęczek pietruszki
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta chili

Jak zrobić pastę z wędzonej makreli?

Wędzoną makrelę dokładnie oczyszczamy i pozbawiamy skóry. Wyjmujemy kręgosłup i wszystkie ości. Miksujemy za pomocą blendera lub rozdrabniamy widelcem. Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki i gotujemy w gorącej i osolonej wodzie. Wystudzone warzywa przeciskamy przez praskę. Siekamy drobno pęczek pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i chili. Tak przygotowaną pastę przekładamy do lodówki na godzinę do schłodzenia.

Pasta z makreli i twarogu

Oto składniki na pastę z makreli i twarogu:

  • wędzona makrela
  • 100 g twarogu zwykłego lub wędzonego
  • średnia cebula
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • jogurt naturalny

Jak zrobić pastę z makreli i twarogu?

Wędzoną makrelę dokładnie oczyszczamy i usuwamy skórę. Wyjmujemy kręgosłup i wszystkie ości. Mielimy za pomocą blendera lub rozdrabniamy widelcem. Dodajemy twaróg i ponownie mielimy. Doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę siekamy drobno i przesmażamy przez 2 minuty na złoty kolor. Dodajemy do reszty składników i zalewamy jogurtem naturalnym. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do lodówki na godzinę do schłodzenia.

Pasta z makreli i awokado

Oto składniki na pastę z makreli i awokado:

  • 2 średnie awokado
  • wędzona makrela
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek natki pietruszki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić pastę z makreli i awokado?

Awokado dokładnie obieramy ze skórki i przecinamy na pół. Wyciągamy pestkę. Kroimy w drobną kostkę lub gnieciemy za pomocą widelca. Makrelę oczyszczamy ze skóry i ości. Szczypiorek i natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do pasty. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną pastę przekładamy do lodówki do schłodzenia.

Pasta z makreli z ogórkiem

Oto składniki na pastę z makreli i ogórkiem:

  • wędzona makrela
  • świeży ogórek szklarniowy
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżka majonezu

Jak zrobić pastę z makreli i ogórkiem?

Wędzoną makrelę oczyszczamy ze skóry i ości. Rozdrabniamy za pomocą widelca lub blendera. Ogórek obieramy ze skórki i trzemy na tarce o dużych oczkach. Jajka gotujemy na twardo w gorącej i osolonej wodzie. Obieramy ze skorupki i dodajemy do reszty składników. Doprawiamy solą, pieprzem oraz łyżką majonezu. Dokładnie mieszamy lub miksujemy na gładko. Tak przygotowaną pastę przekładamy do lodówki na godzinę do schłodzenia.

Zobacz inne przepisy na przekąski

Redakcja poleca

REKLAMA