Przygotowanie: 40 min
Składniki na 8 sztuk:
- 8 płatów filetów śledziowych bez skóry
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka cukru
- 2 ogórki konserwowe
- 1 cebula
- musztarda sarepska
- 16 goździków
- pieprz mielony
- 8 wykałaczek
Na marynatę:
- 1/2 szklanki octu 10-proc.
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 3–4 cebule
- 1 liść laurowy
- 4–5 ziarenek pieprzu
- 4–5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 łyżeczek cukru
- sól
Do dekoracji:
- 1 pomidor
- 2 jajka na twardo
Sposób wykonania:
1. Filety śledziowe namocz w wodzie z dodatkiem octu i cukru. Jeżeli nie są zbyt słone wystarczy 20 minut. Bardziej słone mocz dłużej. Powinny być trochę słonawe.
2. Cebulę obierz i pokrój w słupki. Przesyp mielonym pieprzem i odstaw. Ogórki obierz i pokrój wzdłuż na 4 części.
3. Przygotuj marynatę. Cebulę obierz i pokrój w półplastry. Do garnka wlej wodę, ocet i cukier. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnkach. Zagotuj. Dopraw do smaku solą. Do gotującej się marynaty wrzuć pokrojoną cebulę. Gotuj 2–3 min.
4. Osuszone filety śledziowe posmaruj musztardą. Na każdym ułóż słupek cebuli i ćwiartkę ogórka. Zwiń. Wbij po 2 goździki. Zepnij wykałaczką. Rolmopsy ułóż w słoiku, Zalej marynatą z cebulą. Przed podaniem udekoruj.
Świąteczne smakołyki - forum >>