Kulinarny express - Spring rollsy z sosem z masła orzechowego

Spring rolls zawinięte w papier ryżowy z dodatkiem chrupiących warzyw i polędwiczek z kurczaka to ciekawy pomysł na lunch do pracy czy przystawkę na imprezę! Soczysta papryka, marchewka, kremowe awokado i posiekana pietruszka doskonale się razem komponują! Sprawdź koniecznie z sosem z masła orzechowego!
Sylwia Kazimierczuk / 05.02.2018 09:22

Spring rollsy z sosem z masła orzechowego

Oto składniki na spring rollsy z sosem z masła orzechowego:

  • ½ szklanki masła orzechowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 10 listków papieru ryżowego
  • 2 średnie marchewki
  • jeden długi ogórek szklarniowy
  • awokado
  • pęczek pietruszki lub kolendry
  • 3-4 polędwiczki z kurczaka
  • papryka czerwona
  • sezam do posypania

Jak zrobić spring rollsy z sosem z masła orzechowego?

Na początku przygotowujemy sos. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i mieszamy z sosem sojowym i masłem orzechowym. Ucieramy do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Każdy płat papieru ryżowego namaczamy w ciepłej wodzie przed ułożeniem składników. Marchewkę, ogórek oraz paprykę nacinamy w cienkie paseczki. Awokado obieramy dokładnie ze skórki, wydrążamy pestkę i nacinamy w plasterki. Pietruszkę lub kolendrę siekamy drobno. Polędwiczki z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na patelni przez 10 minut do miękkości. Tak przygotowane składniki nakładamy na każdy płat papieru ryżowego i szczelnie zawijamy jak krokieciki. Tak przygotowane spring rolls maczamy w przygotowanym sosie z masła orzechowego.

Polecamy!

Zobacz, jak przygotować doskonałe chrupiące sajgonki! Sprawdź, jak zrobić domowe masło orzechowe, które przygotujesz w kilka chwil!

Redakcja poleca

REKLAMA