Spring rollsy z sosem z masła orzechowego
Oto składniki na spring rollsy z sosem z masła orzechowego:
- ½ szklanki masła orzechowego
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 10 listków papieru ryżowego
- 2 średnie marchewki
- jeden długi ogórek szklarniowy
- awokado
- pęczek pietruszki lub kolendry
- 3-4 polędwiczki z kurczaka
- papryka czerwona
- sezam do posypania
Jak zrobić spring rollsy z sosem z masła orzechowego?
Na początku przygotowujemy sos. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i mieszamy z sosem sojowym i masłem orzechowym. Ucieramy do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Każdy płat papieru ryżowego namaczamy w ciepłej wodzie przed ułożeniem składników. Marchewkę, ogórek oraz paprykę nacinamy w cienkie paseczki. Awokado obieramy dokładnie ze skórki, wydrążamy pestkę i nacinamy w plasterki. Pietruszkę lub kolendrę siekamy drobno. Polędwiczki z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na patelni przez 10 minut do miękkości. Tak przygotowane składniki nakładamy na każdy płat papieru ryżowego i szczelnie zawijamy jak krokieciki. Tak przygotowane spring rolls maczamy w przygotowanym sosie z masła orzechowego.
Polecamy!
Zobacz, jak przygotować doskonałe chrupiące sajgonki! Sprawdź, jak zrobić domowe masło orzechowe, które przygotujesz w kilka chwil!