Przygotowanie: 50 min
Porcja: 400 kcal
Składniki na 8 sztuk:
- szklanka połówek żółtego grochu
- cebula
- kawałek imbiru (5 cm)
- 1–2 ząbki czosnku
- jajko
- 2–3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki
- 2 łyżki masła
- kostka bulionowa
- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- sól, pieprz, cukier
- żółtko
- 2 łyżki śmietany
- łyżka maku
Sposób wykonania:
1. Groch przesyp na sito, opłucz. Zalej 2 szklankami wody, dodaj kostkę bulionową. Gotuj na małym ogniu ok. 15 minut, aż groch wchłonie cały płyn i stanie się miękki, ale nie rozgotowany na piure. Ostudź.
2. Cebulę posiekaj, podsmaż na złoto na maśle. Imbir obierz, zetrzyj. Do zimnego grochu dodaj cebulę, imbir oraz roztarty czosnek i posiekaną natkę. Wbij jajko. Dosyp tyle bułki tartej, aby powstała zwięzła masa dająca się formować. Dopraw solą i pieprzem. Wyrób masę.
3. Rozmrożone ciasto lekko rozwałkuj, pokrój na prostokąty. Z masy grochowej formuj krokiety, układaj na prostokątach, obwijaj ciastem. Układaj na wyłożonej pergaminem blasze. Posmaruj żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną, posyp makiem.
4. Krokiety wsuń do nagrzanego piekarnika. Piecz na złoto 25–30 minut w temperaturze 200 st. Podawaj na gorąco do czystego barszczu.
Przepisy na świąteczne potrawy - forum >>