Przygotowanie: 75 min
Porcja: 140 kcal
Składniki na ok. 24 sztuki:
- 30 dag mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 dag schłodzonego masła
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- 10 dag suszonych śliwek
- cebula
- masło do smażenia
- 5 dag suszonych grzybów
- majeranek
- jajko
- żółtko do smarowania pierogów
- kminek do posypania pierogów
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Grzyby na farsz zalej wodą, mocz przez noc. Następnego dnia ugotuj, odcedź, pokrój w paski. Ze składników zagnieć gładkie, lśniące ciasto. Owiń w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
2. Posiekaj cebulę i razem z grzybami przesmaż na maśle. Dopraw solą i pieprzem. Przestudź. Wymieszaj z posiekanymi śliwkami i jajkiem. Dopraw majerankiem.
3. Ciasto rozwałkuj na placek grubości ok. 5 mm. Szklanką wykrój kółka. Na każdym ułóż porcję farszu. Następnie złóż na pół, mocno zalep brzegi, formując zgrabny pierożek.
4. Pierożki układaj na blasze z piekarnika przykrytej papierem do pieczenia. Smaruj żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody (lub mleka). Posyp kminkiem. Piecz na rumiano (ok. 25 minut) w temperaturze 190 st. Podawaj do czystych zup (barszczu czerwonego lub grzybowego).
Przepisy na świąteczne potrawy - forum >>