Krewetki z grilla fot. STOCKFOOD/FREE

Krewetki z grilla

Krewetki są doskonałe z masłem koperkowym utartym z dodatkiem łyżki soku z cytryny i kieliszka likieru ziołowego.
/ 11.10.2011 06:41
Krewetki z grilla fot. STOCKFOOD/FREE

Składniki:

  • 1 kg oczyszczonych dużych krewetek

Marynata:

  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szklanka oliwy
  • łyżka posiekanego oregano
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • posiekany ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • pieprz kajeński
  • łyżka koncentratu pomidorowego

Sposób wykonania:


  1. Na marynatę wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  2. Krewetki ułożyć w szklanej misce, zalać marynatą i odstawić w temperaturze pokojowej minimum na 2 godziny. W trakcie marynowania kilkakrotnie mieszać.
  3. Krewetki nabijać na szpadki lub patyczki do szaszłyków (wcześniej namoczyć je w wodzie – potrawa będzie z nich łatwiej schodzić i nie wyschnie). Układać na rozgrzanym ruszcie, grillować przez 2–3 minuty.

Zobacz także:



Przepisy na potrawy z grilla - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)