kanapki

Kanapki idealne na karnawał

Kanapki dobrze sprawdzają się nie tylko wtedy, gdy rano chcemy zjeść coś szybkiego i pożywnego. Możemy przygotować je na sylwestra lub na dowolną domówkę, bo kanapki też mogą pełnić rolę wykwintnej przekąski.
/ 19.12.2012 13:31
kanapki

Rolowane kanapeczki koktajlowe w dwóch wersjach

Doskonale na bankietowym stole sprawdzą się mini kanapki zrobione z tortilli. Nie tylko atrakcyjnie wyglądają, ale także wyśmienicie smakują. Proponujemy dwie wersje; klasyczną i egzotyczną.

Polecamy: Jakie przekąski na zabawę sylwestrową?

Wersja klasyczna:

Składniki:

  • kilka placków tortilli
  • kilka plasterków szynki
  • kilka liści sałaty lodowej
  • opakowanie serka kremowego
  • 2 łyżki margaryny
  • papryka czerwona
  • ogórek konserwowy

Przygotowanie:

Opakowanie serka kremowego połączyć z 2 łyżkami margaryny Śniadaniowej. Paprykę czerwoną oraz ogórki pokroić w drobną kostkę i dokładnie wymieszać z serkiem, by powstała kremowa pasta. Następnie równomiernie rozprowadzić powstałą pastę na tortillach, położyć na nich liście sałaty lodowej i plastry szynki. Całość luźno zrolować i wstawić do lodówki owinięte w folię aluminiową. Po schłodzeniu, wypakować z folii i pokroić na plasterki o grubości ok. 1,5 cm.

Wersja egzotyczna z pastą z awokado

Składniki:

  • kilka placków tortilli
  • dojrzały owoc awokado
  • 2 łyżki margaryny
  • ½ szklanki siekanych nasion słonecznika, dyni, orzechów
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Margarynę delikatnie wymieszać z miąższem awokado (nie ucierać!), nasionami, skropić cytryną, doprawić solą i pieprzem do smaku. Placki tortilli posmarować grubą warstwą pasty z awokado, następnie luźno zrolować i wstawić do lodówki owinięte w folię aluminiową. Po schłodzeniu, wypakować z folii i pokroić na plasterki o grubości ok. 1,5 cm.

Kanapki z pastą z kurczaka z pestkami dyni i gotowanym burakiem

Składniki:

  • kromki chleba razowego
  • pierś z kurczaka
  • 2 łyżki miodu
  • garść pestek dyni
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka margaryny
  • pieprz i sól do smaku
  • gotowane buraki

Przygotowanie:

Pokrojoną w drobną kostkę i oprószoną cynamonem pierś z kurczaka podsmażamy razem z pestkami dyni. Następnie dodajemy miód, margarynę Śniadaniową oraz jogurt naturalny. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Pastę nakładamy na kanapki i dekorujemy sałatą zieloną oraz gotowanym burakiem pokrojonym w drobną kostkę lub serduszkami wyciętymi z jego grubych plastrów.  

Zobacz także: Grissini na imprezie

Kolekcja torebek

Składniki:

  • Margaryna
  • chleb tostowy pełnoziarnisty
  • ketchup
  • ogórek
  • serek śmietankowy
  • szynka
  • ser żółty

Tosty posmarować margaryną, serkiem śmietankowym, przykryć drugim tostem i posmarować kolejną warstwę serka. Następnie wyciąć kształt torebek i na górną warstwę serka przykleić dowolne kawałki szynki i żółtego sera. Boki torebek posmarować  ketchupem. Uchwyty torebek wykonać z ogórka.

Najprostsza kanapka świata

Składniki:

  • chleb żytni
  • margaryna Śniadaniowa    
  • wędlina   
  • pomidor (ewentualnie: ogórek, rzodkiewka)
  • sałata zielona

Kromki posmarować margaryną Śniadaniową, położyć na nich sałatę, wędlinę, a następnie plasterki pomidora lub ogórka. Klasyka nigdy się nie znudzi, a jak dobrze smakuje!

Na ciepło:

Bułka z nadzieniem owocowo – serowym

  • 4 bułki z żytniej mąki
  • 30 dag winogron lub gruszek
  • 15 dag sera mozzarella
  • 10 dag sera rokpol
  • 4-5 łyżek oleju
  • 1 łyżka margaryny

Z przekrojonych na pół bułek wydrążyć miękisz, podzielić go na kawałki i podsmażyć na rozgrzanym oleju tak, aby stał się chrupiący.  Owoce obrać ze skórki, drobno pokroić i usunąć pestki. Oba sery pociąć na małe cząstki, wymieszać z owocami i podsmażonym miękiszem. Bułki posmarować margaryną śniadaniową i wypełnić powstałym farszem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 10 minut w temperaturze  1800 C. Podawać gorące.

Chrupiące bułeczki do wyboru do koloru

Pozwól swoim gościom, by sami wybrali nadzienie do chrupiących bułeczek.

Składniki:

  • kilka małych bułeczek,
  • margaryna
  • mix kolorowych warzyw (ogórek kiszony, papryka konserwowa,  kukurydza, pomidory, itd.)
  • szynka
  • różne rodzaje sera twardego,
  • ser feta w kostkach,
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 1800 C. Odciąć górną część każdej bułki i wyciągnąć miękki środek tak, by powstała mała „miseczka”. Każdą z nich posmarować margaryną (można połączyć ją z wyciśniętym czosnkiem) i wstawić do piekarnika. Opiekać do momentu, w którym bułeczki będą chrupiące.

Sery, szynkę oraz warzywa pokroić w kostkę i przełożyć każdy składnik do osobnej miseczki. Taki zestaw podawać gościom, by sami mogli stworzyć dowolną kompozycję swojej chrupiącej miseczki.

Polecamy: Jak przygotować regionalne kanapki?

Źródło: Materiały prasowe Planet PR.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)