Rolowane kanapeczki koktajlowe w dwóch wersjach
Doskonale na bankietowym stole sprawdzą się mini kanapki zrobione z tortilli. Nie tylko atrakcyjnie wyglądają, ale także wyśmienicie smakują. Proponujemy dwie wersje; klasyczną i egzotyczną.
Polecamy: Jakie przekąski na zabawę sylwestrową?
Wersja klasyczna:
Składniki:
- kilka placków tortilli
- kilka plasterków szynki
- kilka liści sałaty lodowej
- opakowanie serka kremowego
- 2 łyżki margaryny
- papryka czerwona
- ogórek konserwowy
Przygotowanie:
Opakowanie serka kremowego połączyć z 2 łyżkami margaryny Śniadaniowej. Paprykę czerwoną oraz ogórki pokroić w drobną kostkę i dokładnie wymieszać z serkiem, by powstała kremowa pasta. Następnie równomiernie rozprowadzić powstałą pastę na tortillach, położyć na nich liście sałaty lodowej i plastry szynki. Całość luźno zrolować i wstawić do lodówki owinięte w folię aluminiową. Po schłodzeniu, wypakować z folii i pokroić na plasterki o grubości ok. 1,5 cm.
Wersja egzotyczna z pastą z awokado
Składniki:
- kilka placków tortilli
- dojrzały owoc awokado
- 2 łyżki margaryny
- ½ szklanki siekanych nasion słonecznika, dyni, orzechów
- sok z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Margarynę delikatnie wymieszać z miąższem awokado (nie ucierać!), nasionami, skropić cytryną, doprawić solą i pieprzem do smaku. Placki tortilli posmarować grubą warstwą pasty z awokado, następnie luźno zrolować i wstawić do lodówki owinięte w folię aluminiową. Po schłodzeniu, wypakować z folii i pokroić na plasterki o grubości ok. 1,5 cm.
Kanapki z pastą z kurczaka z pestkami dyni i gotowanym burakiem
Składniki:
- kromki chleba razowego
- pierś z kurczaka
- 2 łyżki miodu
- garść pestek dyni
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka margaryny
- pieprz i sól do smaku
- gotowane buraki
Przygotowanie:
Pokrojoną w drobną kostkę i oprószoną cynamonem pierś z kurczaka podsmażamy razem z pestkami dyni. Następnie dodajemy miód, margarynę Śniadaniową oraz jogurt naturalny. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Pastę nakładamy na kanapki i dekorujemy sałatą zieloną oraz gotowanym burakiem pokrojonym w drobną kostkę lub serduszkami wyciętymi z jego grubych plastrów.
Zobacz także: Grissini na imprezie
Kolekcja torebek
Składniki:
- Margaryna
- chleb tostowy pełnoziarnisty
- ketchup
- ogórek
- serek śmietankowy
- szynka
- ser żółty
Tosty posmarować margaryną, serkiem śmietankowym, przykryć drugim tostem i posmarować kolejną warstwę serka. Następnie wyciąć kształt torebek i na górną warstwę serka przykleić dowolne kawałki szynki i żółtego sera. Boki torebek posmarować ketchupem. Uchwyty torebek wykonać z ogórka.
Najprostsza kanapka świata
Składniki:
- chleb żytni
- margaryna Śniadaniowa
- wędlina
- pomidor (ewentualnie: ogórek, rzodkiewka)
- sałata zielona
Kromki posmarować margaryną Śniadaniową, położyć na nich sałatę, wędlinę, a następnie plasterki pomidora lub ogórka. Klasyka nigdy się nie znudzi, a jak dobrze smakuje!
Na ciepło:
Bułka z nadzieniem owocowo – serowym
- 4 bułki z żytniej mąki
- 30 dag winogron lub gruszek
- 15 dag sera mozzarella
- 10 dag sera rokpol
- 4-5 łyżek oleju
- 1 łyżka margaryny
Z przekrojonych na pół bułek wydrążyć miękisz, podzielić go na kawałki i podsmażyć na rozgrzanym oleju tak, aby stał się chrupiący. Owoce obrać ze skórki, drobno pokroić i usunąć pestki. Oba sery pociąć na małe cząstki, wymieszać z owocami i podsmażonym miękiszem. Bułki posmarować margaryną śniadaniową i wypełnić powstałym farszem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 10 minut w temperaturze 1800 C. Podawać gorące.
Chrupiące bułeczki do wyboru do koloru
Pozwól swoim gościom, by sami wybrali nadzienie do chrupiących bułeczek.
Składniki:
- kilka małych bułeczek,
- margaryna
- mix kolorowych warzyw (ogórek kiszony, papryka konserwowa, kukurydza, pomidory, itd.)
- szynka
- różne rodzaje sera twardego,
- ser feta w kostkach,
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 1800 C. Odciąć górną część każdej bułki i wyciągnąć miękki środek tak, by powstała mała „miseczka”. Każdą z nich posmarować margaryną (można połączyć ją z wyciśniętym czosnkiem) i wstawić do piekarnika. Opiekać do momentu, w którym bułeczki będą chrupiące.
Sery, szynkę oraz warzywa pokroić w kostkę i przełożyć każdy składnik do osobnej miseczki. Taki zestaw podawać gościom, by sami mogli stworzyć dowolną kompozycję swojej chrupiącej miseczki.
Polecamy: Jak przygotować regionalne kanapki?
Źródło: Materiały prasowe Planet PR.