Jeśli jesteś fanką sushi, koniecznie musisz skorzystać z przepisu, jak prosto zrobić je w domu. Domowe sushi ma same zalety - możesz osobiście ocenić świeżość składników, a także dodać do niego dokładnie to, na co masz ochotę!
Nasz przepis zakłada użycie wędzonej ryby, dobór składników tak naprawdę zależy jednak wyłącznie od ciebie!
Domowe sushi - składniki
- nori (jadalne wodorosty)
- 2 torebki ryżu
- wędzony łosoś
- awokado
- ogórek
- ocet ryżowy (ewentualnie winny)
- cukier
- sól
- majonez
- sos sojowy
- odrobina wasabi
Jak zrobić sushi w domu?
- Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Pozostaw ryż do ostygnięcia, a w międzyczasie zajmij się przygotowaniem sosu.
- Aby przygotować sos, połącz cukier, ocet i sól według następujących proporcji: 1 część cukru, mniej więcej 1/8 części soli i ok. 1/2 części cukru.
- Składniki sosu wymieszaj i połącz gotowy sos z wystudzonym ryżem.
- Na płatku nori rozłóż ryż, pozostawiając brzegi wolne.
- Awokado, łososia i ogórka pokrój w kostkę.
- Przy jednym brzegu ułóż łososia, awokado i ogórka.
- Całość posmaruj odrobiną majonezu i zwijaj w rulonik (podobnie jak naleśniki).
- Gotowy "rulonik" sushi pokrój na kawałki o długości mniej więcej 2-3 cm.
- Domowe sushi podawaj z sosem sojowym i wasabi, możesz je serwować również z marynowanym imbirem - według uznania.
Sprawdź inne przepisy na przekąski:
Ziemniaki faszerowane pieczarkami - przepis
Hamburgery domowe - przepis Ani Starmach
Muffiny ze szpinakiem - przepis
Hamburgery domowe - przepis Ani Starmach
Muffiny ze szpinakiem - przepis