Jak zrobić sushi w domu - przepis na domowe sushi

sushi przepis, przepis na sushi, domowe sushi, przepis na domowe sushi, jak zrobić sushi fot. Fotolia
Wystarczy odrobina cierpliwości i pysznym domowym sushi zachwycisz wszystkich!
Weronika Kwaśniak / 02.06.2015 16:39
sushi przepis, przepis na sushi, domowe sushi, przepis na domowe sushi, jak zrobić sushi fot. Fotolia

Jeśli jesteś fanką sushi, koniecznie musisz skorzystać z przepisu, jak prosto zrobić je w domu. Domowe sushi ma same zalety - możesz osobiście ocenić świeżość składników, a także dodać do niego dokładnie to, na co masz ochotę!
Nasz przepis zakłada użycie wędzonej ryby, dobór składników tak naprawdę zależy jednak wyłącznie od ciebie!

Domowe sushi - składniki

  • nori (jadalne wodorosty)
  • 2 torebki ryżu
  • wędzony łosoś
  • awokado
  • ogórek
  • ocet ryżowy (ewentualnie winny)
  • cukier
  • sól
  • majonez
  • sos sojowy
  • odrobina wasabi

Jak zrobić sushi w domu?

  1. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Pozostaw ryż do ostygnięcia, a w międzyczasie zajmij się przygotowaniem sosu.
  3. Aby przygotować sos, połącz cukier, ocet i sól według następujących proporcji: 1 część cukru, mniej więcej 1/8 części soli i ok. 1/2 części cukru.
  4. Składniki sosu wymieszaj i połącz gotowy sos z wystudzonym ryżem.
  5. Na płatku nori rozłóż ryż, pozostawiając brzegi wolne.
  6. Awokado, łososia i ogórka pokrój w kostkę.
  7. Przy jednym brzegu ułóż łososia, awokado i ogórka.
  8. Całość posmaruj odrobiną majonezu i zwijaj w rulonik (podobnie jak naleśniki).
  9. Gotowy "rulonik" sushi pokrój na kawałki o długości mniej więcej 2-3 cm.
  10. Domowe sushi podawaj z sosem sojowym i wasabi, możesz je serwować również z marynowanym imbirem - według uznania.

Sprawdź inne przepisy na przekąski:

Tagi: sushi

Redakcja poleca

REKLAMA