Opłatek, którym dzielimy się z bliskimi podczas Wigilii, najczęściej nabywamy w sklepiku kościelnym, od kościelnego bądź organisty lub od hostessy w centrum handlowym. Jeśli chcesz, możesz samodzielnie upiec opłatek w domu.
To dobra propozycja dla tych, którzy lubią smak opłatka i wprost nie mogą doczekać się Wigilii właśnie z tego powodu. Mając opłatek zrobiony samodzielnie, nie musisz też martwić się o jego ilość.
Prosty przepis na opłatek
Aby zrobić opłatek, potrzebna będzie gofrownica, waflownica, naleśnikarka lub patelnia teflonowa z nieprzywierającą powłoką. W ostatnim przypadku możesz spróbować nie dodawać do ciasta na opłatek oleju - i tak nie powinno przywierać podczas smażenia.
Składniki:
- 100 ml przegotowanej wody,
- 120 g mąki pszennej,
- 1 łyżka oleju.
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp przesianą mąkę, wlej wodę (o temperaturze pokojowej) i olej.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj mikserem, aż uzyskają konsystencję śmietany.
- Upewnij się, że ciasto na opłatek nie posiada grudek.
- Rozgrzej gofrownicę lub patelnię.
- Wylewaj niewielką porcję ciasta, by opłatek nie był zbyt gruby.
- Piecz przez około 1 minutę.
- Po upieczeniu opłatek zdejmij za pomocą drewnianej łopatki i odstaw w suche miejsce, stawiając go pionowo (np. między stojącymi szklankami).
Gotowy opłatek nabierze białego koloru, jeśli odpowiednio długo poczekasz - potrzeba około 3 tygodni.
Jak zrobić opłatek bezglutenowy?
Tradycyjny opłatek, wyrabiany z mąki pszennej, niestety nie jest odpowiedni dla osób uczulonych na gluten i cierpiących na celiakię. Jeśli zdecydujesz się na samodzielne przygotowanie opłatka, mąkę pszenną zastąp ryżową lub białą mąką gryczaną.
Postępuj analogicznie jak w powyższym przepisie. Pamiętaj, by upieczony opłatek odstawić do stwardnienia.
Przyda ci się na święta:
Życzenia przy opłatku - co powiedzieć przy dzieleniu się opłatkiem?
Modlitwa przed Wigilią - które modlitwy odmawiać przed kolacją wigilijną?
Czy w Wigilię jest post?
Kolędy - teksty kolęd polskich i pastorałek