Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 8 jaj
- 200 ml dobrego majonezu (najlepiej domowy)
- 5 łyżeczek musztardy Dijon
- 5 łyżeczek musztardy rosyjskiej
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka gorczycy
- mały pęczek szczypiorku
- sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz i przekrój wzdłuż na połówki. Ułóż jajka na talerzu.
- Przygotuj sos: gorczycę utłucz w moździerzu, wymieszaj majonez z musztardami, śmietaną gorczycą i octem. Dopraw do smaku sola, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru. Polej sosem jajka. Podawaj posypane siekanym szczypiorkiem.
Więcej wielkanocnych przepisów
Magdy Gessler dla Polki.pl
Pasztet z dziczyzny
Wielkanocna sałata z botwinką
Mazurek pomarańczowy
Baba ponczowa topiona
Jaja po polsku
Wielkanocna sałata z botwinką
Mazurek pomarańczowy
Baba ponczowa topiona
Jaja po polsku